Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

McLaren P13: „baby P1“ už za rok

Michal Fokt
Diskuze (1)
Nejmenší McLaren, namířený proti modelu Porsche 911 Turbo a jemu podobným, bude představen už příští rok a máme se prý těšit na auto, inspirované spíše hypersportem P1, než civilizovanějším MP4-12C.

McLaren svědomitě plní svůj slib, že každý rok představí jeden nový model. Ten letošní patřil topmodelu P1, příští se ponese v duchu třetího vozu, jenž bude základem nabídky automobilky z Wokingu. Zatím se mu pracovně říká P13, u čehož určitě nezůstane, podstatné ovšem je, že bude mít namířeno na spodní okraj nabídky "těch pravých" sporťáků, reprezentovaných legendární 911, přičemž hlavním soupeřem pro britský sporťák má být rovnou nadupané 911 Turbo.

Jinými slovy - mezi MP4-12C a P13 nebude zase tak velký rozdíl. Není se čemu divit - P13 využije karbonový monokok 12C, jenž slouží i vrcholnému P1 a v rámci unifikace se "malý McLaren" může těšit i na před zadní nápravou umístěný přeplňovaný V8 3,8 l, byť bude díky menšímu plnicímu tlaku o něco slabší - počítejte se 450 koňmi (330 kW), o to lépe se ale bude jeho síla dávkovat.

Na rozdíl od 911 Turbo, vážícímu 1600 kg, zůstane věrný pohonu zadních kol, díky zkrácenému šasi ale bude menší a oproti už tak lehkému 12C (1434 kg) ještě o něco lehčí. Co tedy oproti Turbu ztratí horší trakcí při sprintu z nuly na stovku, to řidiči vynahradí hravostí a zážitky z jízdy.

Pokud jde o design, en najde inspiraci u obdivovaného P1, čímž McLaren současně přiznává, že styling 12C už je poněkud překonán. Zlí jazykové tvrdí, že byl překonán už v době uvedení na trh, což je pochopitelně slovo do pranice... Pokud už se vám sbíhají sliny, pak vězte, že prodej bude zahájen na jaře 2015 a cena se bude pohybovat kolem 120 tisíc liber, tedy 3,6 milionu korun.

Michal Fokt
Diskuze (1)
Avatar - 3_diamanty
30. 10. 2013 09:32
mozna podoba?
[odkaz]

ten novy dizajnovy look ktory nahodil P1 ... tak na tom by sa dalo pracovat... mne sa to paci.. ale asi to nebude este realny obraz buduceho "baby mclarenu" ale ten tvar prednych svetiel urcite bude podobny