Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz C DTM se rozloučil posledním vítězstvím

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Finále Deutsche Tourenwagen Masters na Hockenheimringu bylo posledním startem Mercedesů C aktuální generace coby sedanů. Skončilo vítězstvím.

120 tisíc diváků sledovalo triumf Brita Jamieho Greena, který po 38 kolech porazil Martina Tomczyka (Audi A4) o 7,6 s. Tomczyk ovšem získal letošní titul. Green startoval ze druhého místa, vítěze kvalifikace Miguela Molinu (Audi) předjel ale už v úvodním okruhu a kromě zastávek v boxech před sebe už nikoho nepustil. Zajel také nejrychlejší čas na jedno kolo výkonem 1:34.114 min.

Mercedes na Hockenheimu v DTM zvítězil už popáté v řadě.

Závodní speciál na bázi aktuální generace W204 má za sebou pět let účasti. Připomínáme, že od roku 2006 proti sobě v DTM stojí pouhé dvě značky.Céčkový Mercedes opouští arénu německého mistrovství cestovních vozů s bilancí 85 vítězství ze 159 startů. V posledních šesti letech (tedy včetně minulé generace) pak získal 51 triumfů oproti 34 Audi. Tolik oficiální statistiky.

V období 2006-2011 se ovšem uskutečnilo jen 62 závodů šampionátu DTM a k tomu další dva, které se do série nezapočítávaly. Automobilka tedy zřejmě do těchto čísel zahrnuje i například lokální závody, kde mohou startovat vozy specifikace DTM.

Mercedes-Benz C DTM s karoserií sedan sice končí, stuttgartská automobilka ale bude v této závodní sérii pokračovat i nadále.

Od příštího roku se totiž vozový park šampionátu vrací ke kupé. Mercedes tedy nasadí dvoudveřovou variantu třídy C, Audi přispěje se speciálem A5 a po dvou desítkách let uvidíme oficiální comeback BMW se závodní verzí M3 série E92. Tovární účast bavorské automobilky skončila v roce 1992, další dvě sezóny odjeli již jen soukromníci.

Mimochodem, Mercedes-Benz uvádí, že v DTM celkově vybojoval již 165 vítězství v 342 závodech. Končící sedan třídy C pak má být vůbec nejúspěšnějším speciálem DTM v historii.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
27. 10. 2011 08:53
tak
to bude parada, skonci era bachratych aut a prijdou elegantni zavodaky. DTM je jedna z mala serii, ktera je zajimava, na novou sezonu se tesim.

OT: co ovsem doporucuju sledovat, je Clio cup! Kdyz se tam nahani ty premotorovane sekacky, berou se zleva zprava a do zatacky se nacpou 3 4 vedle sebe, radost sledovat!