Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz E vylepšuje hlasové ovládání. Hlasem si nově pustíte i klimatizaci!

David Bureš
Diskuze (8)
Hlasové ovládání Linguatronic má být nyní intuitivnější na použití. Vedle multimediálního systému a navigace pak poprvé zvládne ovládat i další funkce auta.

Multimediální systémy jsou stále důležitějšími prvky moderních aut, a tak je výrobci postupně vylepšují. Mercedes-Benz nyní zapracoval na hlasovém ovládání, vylepšený systém Linguatronic debutuje v třídě E. Vůbec poprvé zvládne systém ovládat i další funkce vozidla, jako je vyhřívání sedadel nebo klimatizace.

Dosud bylo možné hlasem ovládat jen funkce multimediálního systému a navigace. Nově k nim však přibývá i možnost hlasového ovládání klimatizace, a to jmenovitě úrovně ventilace i teploty. Hlasem půjde zapnout rovněž vyhřívání sedadel, vyhřívání zadního skla nebo třeba vybrané funkce osvětlení.

Kvůli rozšíření funkcí hlasového ovládání musel Mercedes zapracovat na tom, aby Linguatronic byl schopen pochopit zadávané úkoly. V závislosti na jazykové verzi a výbavě konkrétního automobilu je k dispozici až 450 hlasových příkazů. Ty byly navrženy tak, aby byly co nejjednodušší na ovládání, co nejintuitivnější a co nejpřirozenější na užívání. Proto cílovou destinaci do navigace zadáte pomocí příkazu „navigovat do,“ zatímco masážní funkci spustíte příkazem „masíruj mě.“

Hlasové ovládání lze navíc personalizovat. Jestliže máte uložené vybrané destinace, stačí zadat „navigovat domů“ nebo „navigovat do práce“ a automobil příkaz pochopí. Linguatronic navíc pochopí i různá synonyma k jednomu příkazu, což usnadní jeho ovládání. Mercedes tvrdí, že systém příkaz pochopí napoprvé, aniž by řidič musel složitě přemýšlet a v manuálu zjišťovat, jak příkaz vlastně zadat, tedy jako v případě starších systémů tohoto druhu. Stejně tak systém reaguje různými odpověďmi, aby více připomínal skutečnou lidskou mluvu.

Na obrazovce multimediálního systému se navíc zobrazí možné příkazy, jakmile řidič tlačítkem spustí funkci hlasového ovládání.Výhodou je i možnost urychlení příkazů. Hlášenou odpověď systému lze utnout, čímž se dá rychle postoupit k dalšímu kroku.

Jsme tak hodně zvědavi, až si vylepšený systém vyzkoušíme. Hlasové ovládání za poslední roky prošlo rychlým vývojem, už jen málokdy se u nových aut stává, že vás systém neslyší nebo nerozumí, jako to bylo běžné v minulosti. Inovovaný Linguatronic ale naznačuje, že bude hlasové ovládání ještě intuitivnější a jednodušší. Tak uvidíme...

David Bureš
Diskuze (8)
4. 5. 2019 21:47
Mercedes hlasové ovladani
https://youtu.be/wWsA2QePGm8
:-)
4. 5. 2019 21:47
Mercedes hlasové ovladani
https://youtu.be/wWsA2QePGm8
:-)
Avatar - eLzyx
14. 7. 2017 08:18
Re: masíruj mě
masíruj mě ... přepočítávám trasu? Kam mě to sakra naviguješ? Aha, D1
13. 7. 2017 20:34
Re: Zbytocne hracky...
Některé příkazy jsou zajímavé. Třeba next gas station v navigaci.
13. 7. 2017 17:26
Re: Zbytocne hracky...
Přesně to mě taky napadlo. Měl jsem ho 2oo5. No ono to bylo v skutku na nic. Vždycky bylo je a bude rychlejší zmáčknout čudlík