Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz Future Bus: Autonomní autobus pro blízkou budoucnost (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Koncept Mercedes-Benz Future Bus nabízí pohled na nepříliš vzdálenou budoucnost městské autobusové dopravy.

Mercedes-Benz dva roky po uvedení konceptu Future Truck 2025 navazuje na tento nákladní automobil vybavený systémem autonomního řízení pojmenovaným Highway Pilot konceptem městského autobusu Future Bus, jehož systém řízení je pojmenován City Pilot.

Mercedes-Benz Future Bus vychází ze současného provedení městských autobusů modelové řady Citaro, ale přináší vlastní design exteriéru, který doplňuje moderní pojetí interiéru.

Pracoviště řidiče je vybaveno 12,3-palcovým displejem, nahrazujícím klasický přístrojový štít a všechna tlačítka a páčky, jimiž se ovládají například dveře, osvětlení, stěrače a řada dalších funkcí jsou umístěna vlevo od volantu.

Prostor pro cestující má působit příjemným dojmem, k čemuž má vedle ničím nerušeného přístupu světla skrz velká okna přispívat i inovativní umělé osvětlení nebo rozmístění sedadel a jejich tvarování spolu s nabízenými službami, mezi něž patří bezdrátové dobíjení nebo dvojice 43-palcových monitorů, na nichž se mimo jiné promítají i informace o trase autobusu.

Mercedes-Benz pro Future Bus vyvinul nový systém autonomního řízení City Pilot, který vychází ze systému Highway Pilot, od nějž se liší svým zaměřením na městský provoz, což znamená, že má být schopen rozpoznávat semafory a komunikovat s nimi nebo být schopen identifikovat chodce v jízdní dráze vozidla.

Autopilot konceptu Future Bus pracuje až do rychlosti 70 km/h a k řízení vozidla využívá vedle dat z navigačního systému i radarové senzory a systém deseti kamer.

V přídi jsou například uloženy radary s dosahem 10 metrů pro identifikaci chodců a je zde rovněž radarový senzor s dosahem 200 m. Kromě toho sledují oblast před vozidlem stereokamery s dosahem 30 a 60 metrů, umístěné nad spodním okrajem čelního okna.

Stereokamery mimo jiné sledují i informace z dopravních značek. Kromě rozpoznávání objektů a volného prostoru slouží stereokamery také ke sledování jízdních pruhů.

Sledování nejen vozovky po pravé a levé straně vozidla mají na starosti kamery, které jsou umístěny v prostoru, v němž jsou u současných vozidel vnější zpětná zrcátka a na předních rozích zhruba ve výšce horní hrany výřezů pro kola.

Systém autonomního řízení konceptu Future Bus je doplněn síťovým propojením V2I (Vehicle to Infra structure; komunikace mezi vozidlem a infrastrukturou). V případě tohoto autobusu je využita především komunikace se semafory, kdy může vozidle prostřednictvím WLAN na frekvenci G5 (5,9 GHz) dostávat zprávy o tom, jaká barva právě svítí a podle toho upravovat svou rychlost.

Vedle svého designu a autonomního systému řízení disponuje Future Bus konvenčním pohonným systémem v podobě přeplňovaného vznětového šestiválce OM 936 Euro VI s výkonem 220 kW ve spojení s automatickou převodovkou.

Mercedes-Benz svůj nejnovější příspěvek k budoucnosti autobusové dopravy představuje na zhruba 20 km dlouhé lince nejdelší evropské BRT (Bus Rapid Transit) trasy v Nizozemsku mezi letištěm Schiphol a centrem Haarlemu, kde na Future Bus čeká jedenáct zastávek, okolo pětadvaceti semaforů a tři tunely.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)