Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz GL (X166): Velký medvěd přijede z Alabamy na podzim

Ondřej Láník
Diskuze (1)
Druhá generace třídy GL se bude vyrábět v USA, vedle aktuálního Mercedesu ML.

Nové GL, interně označované kódem X166, se má začít prodávat na konci letošního roku, a tak přípravy vozidla do výroby už finišují.

Vizuálně se nové Full-Size-SUV nemá od současné generace příliš lišit. Pětimetrový vůz s výrazně hranatou karoserií a obrovským plnohodnotně sedmimístným interiérem bude patřit k největším osobním automobilům na trhu.

Širší maska bude mít i nadále obrovské rozměry, dvě horizontální žebra budou opravdu mohutná. Již na dřívějších fotografiích se ukázalo, že přední světlomety přijdou o přísně funkční tvary, povinností dnes už jsou diodová denní světla. Ta budou umístěná v předním nárazníku. Svým celkovým tvarem se bude nové GL pravděpodobně podobat aktuální generaci třídy E.

GL bude i nadále určeno movitým zákazníkům, kteří chtějí opravdu velká auta s alespoň nějakými terénními ambicemi. Největší poptávku po novém GL Mercedes očekává od Američanů.

Technicky půjde o derivát platformy menšího Mercedesu M nové generace (W166). GL dostane prodloužený rozvor, použity budou i některé motory kombinované se sedmistupňovým automatem.

M (W166) se bude zpočátku prodávat se třemi motorizacemi. Základem má být dvojitě přeplňovaný vznětový čtyřválec se 150 kW, šestiválcové turbodiesely poskytují výkon 190 kW a 225 kW.

GL však bude dostupné i s benzinovými jednotkami, pravděpodobně bude použit 4,6 V8 twin turbo, známý z tříd CL či CLS, očekávaná je i mild-hybridní varianta.

Charakterová proměna od terénního vozu (třída G) k SUV (GL, GLK) pokračuje. Velký Mercedes-Benz má být o poznání komfortnější na silnici a o něco méně uzpůsobený pro jízdu v opravdovém terénu, na které americkým zákazníkům příliš nezáleží.

Aktuální generace Mercedesu-Benz GL je na trhu od roku 2006. Automobilka pro toto pětimetrové SUV letos nabídla balíček luxusních prvků Grand Edition, který je znamením, že se současné GL brzy vydá do důchodu. Luxusní paket dodává GL mohutnější masku chladiče, upravený přední nárazník a luxusně vybavený interiér.



Mercedes-Benz GL (X166) - Skica (12/2011)


Ondřej Láník
Diskuze (1)
Avatar - Hotwire
25. 1. 2012 14:42
nuz
podla spionaznych fotografii to zial zatial vyzera designovo ako krok spat oproti prvej generacii ;-\ uz to nevyzera tak suverenne a mohutne ako jednotka, ale tak pockam si na nejake finalne fotky :-|