Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz pokračuje v dodávkách elektrických autobusů eCitaro

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Mercedes-Benz koncem loňského roku spustil dodávky svých nových elektrických autobusů eCitaro a nejnovější zástupci tohoto modelu budou v provozu v Mannheimu a Heidelbergu.

Mercedes-Benz již na podzim roku 2017 oficiálně potvrdil, že v následujícím roce uvede nové provedení autobusů řady Citaro s elektrickým pohonným systémem. Model s označením eCitaro pak byl oficiálně odhalen v létě loňského roku a jeho výstavní premiéra se odehrála v rámci veletrhu užitkových vozidel IAA v Hannoveru koncem září 2018.

Prvním dopravcem, do jehož služeb nový elektrobus Mercedes-Benz eCitaro zamířil, se stala koncem listopadu společnost Hamburger Hochbahn AG. Nasledovala dodávka do Berlína a nyní zamířila tři vozidla do vozového parku společnosti Rhein-Neckar-Verkehr GmbH.

Elektrické autobusy Mercedes-Benz eCitaro budou provozovány v Mannheimu od šesté hodiny ranní do půlnoci a v Heidelbergu od 9:00 do 22:00 hodin. Denně každé vozidlo na své lince ujede 200 a více kilometrů. Případné dobíjení baterií bude probíhat během přestávek za využití konektoru Combo 2 s výkonem až 150 kW.

Společnost Rhein-Neckar-Verkehr GmbH s více než 2000 zaměstnanci, zhruba 180 autobusy a více než 180 tramvajemi a městskými vlaky zajišťuje hromadnou dopravu osob v metropolitním regionu Rýn-Neckar.

Mercedes-Benz v případě čistě elektrického autobusu eCitaro uvádí, že základem jeho pohonného ústrojí je zadní portálová náprava s dvojicí elektromotorů, z nichž každý disponuje nejvyšším výkonem 125 kW a točivým momentem 485 N.m.

Elektrobus je vybaven lithium-iontovými bateriemi s celkovou kapacitou až 243 kWh. Jejich modulární konstrukce má umožnit jednoduché navýšení kapacity a tím i celkového dojezdu na jedno nabití podle požadavků dopravce.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme