Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz představuje Actros jako přepravník automobilů v měřítku 1:18

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Mercedes-Benz patří mezi značky, které již tradičně spolupracují s výrobci modelů. Mezi nejnovější výsledky této spolupráce patří výjimečná souprava tahače s přívěsem.

Modely automobilů značky Mercedes-Benz jsou nabízeny v širokém rozpětí měřítek a sběratelé dnes nejčastěji volí mezi 1:43 a 1:18, což se ovšem týká především osobních vozů, zatímco pro nákladní vozidla je poměrně ustálené měřítko 1:50, v němž je skutečně široký výběr.

Samozřejmě, že i nákladní automobily značky Mercedes-Benz lze získat v řadě dalších měřítek od miniatur v poměru 1:87 až po skutečné obry v měřítku 1:14, kdy se však jedná prakticky jen o funkční RC modely. Ty ovšem především v interiéru vynikají méně propracovanými detaily.

Zájemcům o větší modely nákladních automobilů značky Mercedes-Benz musela až do nedávna stačit nabídka výrobců plastikových stavebnic v měřítku 1:24. Díky spolupráci mezi německou automobilkou a značkou NZG se však tato situace již před časem změnila a na trh byl uveden model tahače Actros v měřítku 1:18.

Právě tento model nyní prezentuje samotná značka Mercedes-Benz v jeho největší podobě, kdy se z tahače návěsů proměnil v nákladní automobil osazený nástavbou pro přepravu dvou osobních vozů a doplnění přívěsem pro další čtyři vozy.

Souprava nákladního vozu s přívěsem má celkovou délku 1130 mm a její hmotnost se pohybuje kolem 10 kg. Tahač se může mimo jiné pochlubit detailně zpracovaným interiérem, do nějž lze nahlédnout po otevření dveří, propracovanou maketou motoru viditelnou po odklopení kabiny či podsvícením znaku na přídí ve stylu skutečného vozidla.

Kvalitou zpracování a těmi nejmenšími detaily pak za tahačem nijak nezaostává ani přívěs, jehož vývoj trval deset měsíců a tvoří jej více než pět stovek komponentů. Samozřejmostí jsou zde funkční nájezdové rampy.

Mercedes-Benz uvádí, že souprava nákladního vozu Actros s přívěsem pro přepravu automobilů má cenu stanovenu na 629,90 eur (zhruba 16.000 Kč). Model samotného tahače Actros je pak i na českém trhu dostupný za ceny kolem 8000 Kč.

Důležitým doplňkem pro přepravník osobních vozů jsou pak samozřejmě i modely automobilů Mercedes-Benz v měřítku 1:18, z nichž německá automobilka vyzdvihuje především své aktuální modely v čele s novým AMG GT 63 4MATIC+ 4-door Coupé či pick-upem třídy X, ale nezapomíná ani na klasiku v podobě kupé 300 SL.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - lordlord
1. 2. 2019 16:19
.
škoda, že není jako stavebnice