Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

MfD: Nový pancéřovaný vůz pro ochranku koupí obrana od Audi

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Ministerstvo obrany pro ochrannou službu Vojenské policie, která zajišťuje bezpečnost ministra i zahraničních delegací při jejich pobytu v Česku, koupí dvě limuzíny Audi.

Za pancéřované auto a další totožné doprovodné vozidlo bez pancéřování zaplatí více než 14 milionů korun. Napsala to dnes Mladá fronta Dnes (MfD).

Ministerstvo obrany podle svého mluvčího Petra Medka oslovilo tři společnosti, které jako jediné vyrábějí auta s požadovanou třídou balistické odolnosti. "Smlouva byla nakonec podepsána se společností Audi. Vozidlo A8L Security a odpovídající duplicitní vozidlo bez balistické ochrany budou dodány do konce února," řekl deníku mluvčí.

Informace o plánu pořídit pro vojenskou ochranku nový pancéřovaný vůz, který odolá střelám, výbuchům či plynovým útokům, se objevily loni v říjnu. Medek tehdy uvedl, že nové auto má nahradit dosluhující pancéřovanou limuzínu BMW z roku 2003. Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) bude automobil určen především pro převážení cizích diplomatů a politiků, kteří mají pancéřovanou limuzínu často v požadavcích při domlouvání podmínek jejich návštěvy v Česku.

Balistickou ochranou jsou vybaveny vozy českých diplomatů v rizikových zemích. Vozy nejvyšších ústavních činitelů, kteří mají nárok na osobní ochranku, jsou vybaveny jen zvláštními komunikačními a bezpečnostními prvky bez pancéřování. Mezi chráněné osoby patří vedle prezidenta šéfové obou parlamentních komor, premiér a ministři zahraničí, vnitra, spravedlnosti a nově také ministr financí. Jejich bezpečnost zajišťuje ochranná služba policie. Ministra obrany chrání Vojenská policie.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)