Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

MfD: Policie i ministři věděli o provizích za Tatry pro armádu

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Ministři i policie podle dnešní Mladé fronty Dnes (MfD) věděli o provizích, které byly vyplaceny za nákup terénních automobilů Tatra pro českou armádu.

Vojenská tajná služba předala před čtyřmi lety policii odposlechy dokazující podezřelé okolnosti nákupu tater, Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) však případ nevyšetřoval. Poté, co deník na kauzu upozornil, se ÚOOZ nyní případem začne zabývat znovu.

Ředitel ÚOOZ Robert Šlachta listu řekl, že ÚOOZ případ prověřoval v roce 2007. "Bylo to ještě v době, kdy jsem tu nebyl. Odložili jsme ho po dohodě se státním zástupcem, podezření z trestného činu se nepotvrdilo," řekl deníku Šlachta.

Vyšetřování přitom očekával i Jiří Šedivý, který byl v té době ministrem obrany. Ovšem i on, ačkoli ho tajná služba varovala, nakonec kontrakt na 556 aut za 2,6 miliardy korun, který byl dohodnutý už dříve, podepsal. Šedivý poznamenal, že byl pod obrovským tlakem politiků i podřízených. Bylo mu prý řečeno, že případ byl předán policii, dál se podezřelým obchodem nezabýval. Věřil, že jej policie prověří.

Šedivého varoval bývalý šéf vojenské rozvědky Miroslav Krejčík. Upozornil, že zakázka je zmanipulovaná a lobbistům vynese miliony na provizích ze státních peněz. MfD řekl, že o zjištěních rozvědka informovala policii a všechny ministry s výjimkou ministryně Vlasty Parkanové, která prý o informace nestála.

"To jsou kecy, že se krást nemá, že všichni z toho musí mít profit, a takový kydy. To je o ničem," řekl do telefonu brněnský podnikatel a konzultant Pavel Stošek. Hovořil o nákupu tater pro českou armádu, nakonec dostal za úspěšný obchod provizi. Tajná služba rozhovor odposlechla, výrok bývalého důstojníka předala policii, nic se ale nestalo.

Ač je z odposlechů zřejmé, že zakázka byla zmanipulovaná a měly se vyplácet provize prostředníkům, na ministerstvu obrany nebyl nikdo potrestán ani odvolán. S výjimkou Krejčíka, který na skandál upozornil. Toho měsíc po svém nástupu odvolala ministryně Parkanová. Sám Krejčík se domnívá, že za jeho odvoláním, stojí náměstek pro vyzbrojování Jaroslav Kopřiva, který nákup tatrovek prosazoval. Podle MfD byl právě Kopřiva klíčovým kontaktem Stoška na ministerstvu obrany.

Stošek, který dosud od Tatry dostal 28,6 milionu korun, se existencí smlouvy netajil. Do telefonu tvrdil, že o ní informoval i Kopřivu. List uvedl, že sám Kopřiva v žádném odposlechu nemluví. Vždy o něm hovoří pouze Stošek. Smlouvu s Tatrou ale Kopřiva prosazoval. Jeho jméno je navíc spojeno s více podezřelými zakázkami. MfD několik měsíců mapovala, jak domlouvá provizi za stamilionovou zakázku na minomety. Kvůli tomu pak musel z ministerstva obrany odejít.

Předseda představenstva Tatry a její generální ředitel Ronald Adams ve čtvrtek v reakci na nové informace nařídil nové důkladné vyšetřování uvnitř podniku.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)