Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Miliontý Chevrolet Corvette zamířil do restaurátorské dílny

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Vzácný bílý Chevrolet Corvette s pořadovým číslem 1.000.000 se dostal do rukou firemním renovátorům a bude mu navrácen původní lesk.

Otevřený vůz ročníku 1992 je jedním z osmi poškozených při nešťastné události z 12. února 2014, kdy se v kupoli Skydome v National Corvette Museu propadla podlaha. Ač je bílé „vettě“ jen třiadvacet let, jedná se o opravdu vzácný, dnes už historický kousek. Exemplář s pořadovým číslem 1.000.000 je přece nutné zachránit! Sedmimístné číslo samozřejmě zahrnuje všechny generace od první, tento vůz patří do čtvrté.

Bílá Corvette je v pořadí druhá, kterou se u GM rozhodli obnovit. Koncept ZR1 přezdívaný Blue Devil (2009) dopadl ze všech nejlépe, dokonce sám vyjel a původní lesk získal už loni na podzim. Na renovaci třetího auta ročníku 1962 dohlédne samotné muzeum z Bowling Green (Kentucky). Zbylých pět zůstane v nálezovém stavu, vždyť ani obří kráter v budově nebyl zacelen, chystá se zde stálá autentická expozice. Časově omezená výstava zničených kusů už proběhla a zájem návštěvníků byl enormní...

Kromě výše zmíněných v troskách skončily i pace car (zaváděcí vůz) pro formuli CART ročníku 1984, výroční model ke čtyřicátinám zahájen produkce (1993), stejně starý ZR-1 Spyder, Z06 „Mallett Hammer“ (2001) a celkově jedenapůlmiliontý exemplář ze série C6, který vyrobili o osm let později. Vyzvedávání trvalo od 3. března 2014 celý jeden měsíc, dva supersporty byly přitom v propasti pohřbené tak, že se je napoprvé nepodařilo ani objevit.

Do práce na jubilejním „Convertible“ se pustil tým renovátorů z designérského centra General Motors, konkrétně ze skupiny Mechanical Assembly. Jak její název napovídá, jedná se o špičkové odborníky, kteří umějí vyrábět ručně a většinou se podílejí na stavbě prototypů. Z galerie je patrné, že renovace již začala a vzácnost na čtyřech kolech pomalu vstává z mrtvých...

Aleš Dragoun
Diskuze (0)