Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mini Paceman jde do výroby: Crossover dostal zelenou

Jakub Sochor
Diskuze (1)
Neobvyklý model s ikonickými kořeny se dočká sériové výroby. Doma bude v Rakousku, start koncem příštího roku.

Vůz byl představen na letošní North American International Auto Show v Detroitu jako koncept při příležitosti oslav desetiletého výročí představení prvního modelu nové éry značky Mini.

Sériový Paceman se stane již sedmým modelem lifestylové značky, přivedeným na svět pod záštitou BMW.

Karoserie vychází z principů několika druhů. Zatímco třídveřové zaměření a svažující se profil odpovídá zvyklostem automobilů kupé, rozsáhlejší muskulatura inklinuje spíše k modelům SUV.

Ač je vozidlo originální a v mnohém nové, stále vychází z populárních a léty cizelovaných prvků, které mají základ v prvním novodobém vozidle značky, malém Mini. Jde zde především o horizontální masku chladiče (která se pro Paceman dočkala drobného zvětšení), oblá zpětná zrcátka, hladké tvary profilu, černé sloupky karoserie či bílou střechy, jejíž spodní linka není, na rozdíl od hatchbacku Mini, zcela kontinuální - její plynulost narušuje široký C-sloupek.

Lze konstatovat, že vůz vychází z modelu Countryman, který dosahuje stejných rozměrů - na délku měří 4.110 mm, na šířku 1.789 mm a na výšku 1.541 mm. Vozidlo disponuje velmi krátkými převisy, které dodávají vzezření na dynamičnosti, zároveň však umocňují mírně terénní charakter vnějšího designu.

Paceman se bude vyrábět v Rakousku. Výroba bude zahájena koncem roku 2012, přičemž první produkční modely se do showroomů dostanou v průběhu následujícího roku. Neoficiální odhad roční produkce se pohybuje okolo 20.000 Pacemanů. Stejně jako Countryman bude Paceman k dispozici i s pohonem všech kol.

Jakub Sochor
Diskuze (1)
16. 9. 2011 21:19
Je to jedno
Countryman alebo Paceman, jeden za osemnásť, ruhý bez dvoch za dvadsať. Názorný príklad, jak sa dá milý dizajn legendy totálne sprasiť... :no: