Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ministr dopravy Ťok bude v Berlíně jednat mj. o dostavbě D8, minimální mzdě pro řidiče a mýtném

redakce AUTO.CZ

O posilování dopravního spojení mezi Německem a Českem i o kontroverzích, které vyvolávají německé zákony o minimální mzdě a chystané zpoplatnění dálnic, bude v Berlíně jednat český ministr dopravy Dan Ťok se svým německým kolegou Alexanderem Dobrindtem. Pro Ťoka to bude jeho první oficiální návštěva Berlína od prosincového nástupu do funkce.

Ťok bude s Dobrindtem hovořit o rozvoji Prahy a Drážďan, které je nejvytíženější železniční spojnicí Česka s Německem. Diskutovat budou i o modernizaci trati z Prahy do Mnichova, o dostavbě dálnice D8 spojující Česko a Sasko a o budoucnosti vodní dopravy na Labi.

Jednání ministrů se budou týkat i sporného ustanovení německého zákona o minimální mzdě, který v Německu platí od začátku roku. Podle výkladu německé strany by měli mzdu nejméně 8,50 eura (235 korun) za hodinu platit zaměstnavatelé i zahraničním řidičům kamionů za dobu, po kterou projíždějí Německem. Proti ustanovení protestují především dopravci z Česka a z Polska.

Ministři by se měli věnovat i tématu mýtného pro osobní automobily na německých dálnicích, které chce Dobrindt zavést od roku 2016. Podle některých odborníků je ale systém zpoplatnění dálnic, který by v praxi dopadl pouze na zahraniční řidiče, v rozporu s evropským právem.

redakce AUTO.CZ