Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motorbike from Great Japan: Jednostopý samuraj je z východní Evropy

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Dvojice nezávislých návrhářů se inspirovala japonskými tradicemi a stvořila minimalisticky pojatou studii sportovní silniční motorky, pojmenovanou jednoduše Motorbike from Great Japan.

Běloruský designér Artem Smirnov ve spolupráci s ukrajinským 3D modelářem Vladimírem Pančenkem o sobě dali nedávno vědět prostřednictvím studií Truck for Audi a nyní se můžeme podívat na jejich vizi supersportovního silničního motocyklu.

Motorbike from Great Japan může někomu připomínat superbike Lotus C-01, pod jehož liniemi je podepsán Daniel Simon, který je mimo jiné zodpovědný i za vzhled motorek pro sci-fi Tron:Legacy, ale ve srovnání s ním má tato studie mnohem ostřejší linie a může se pochlubit i několika promyšlenými detaily.

Autoři studie ve strohém popisu zmiňují především zdroj své inspirace v japonských tradicích a přístupu k designu. Fascinováni jsou především samuraji a origami. Právě to svými ostrými liniemi Motorbike from Great Japan ostatně připomíná nejvíce.

Vedle samotných tvarů si pak zaslouží pozornost například do detailu propracované řešení přední i zadní vidlice a především prvky, jako je výškově stavitelné sedlo nebo stupačky, které se mohou vzdalovat či přibližovat ose zadního kola. Díky tomu lze měnit jezdeckou pozici za nízkými řídítky.

V rámci studie pak vznikl i jednomístný postranní vozík k motocyklu, který se může pochlubit podobně dynamickými liniemi.

Motorbike from Great Japan je pouhou designérskou vizí a jeho autoři se s řešením pohonné jednotky nezatěžují, ale s ohledem na jejich předchozí studie kamionů a futuristický vzhled motorky se může jako ideální jevit elektromotor s palivovými články.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
20. 1. 2017 17:10
Chybějící motor
Tak absence motoru je úplná banalita. Provedení stupaček je určitě mnohem důležitější