Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové motorové oleje 0W-20: Zelené a řídké. Jak budou chutnat motorům?

Martin Vaculík
Diskuze (84)
Po letech, kdy se oleji viskozitní specifikace SAE 0W-20 jen vyhrožovalo, se staly skutečností. Z továrny s nimi vyjíždějí už i první modely škodovek. Zjišťovali jsme, co to znamená pro řidiče i autoservisy.

Snižování viskozity motorových maziv je vlastně odvěký proces. Oleje, které se používaly v prvních spalovacích motorech, byly zastudena husté jak vazelína a čerpadlo je vůbec nedokázalo nasát. Motor tak běžel první vteřiny i celé minuty v podstatě jen „mastný od minula“, tribologové (vědci zabývající se mazáním) by řekli na hranici mezního tření. O ideálním hydrodynamickém mazání, kde pohyblivé součásti od sebe zcela odděluje olejový film, si mohly motory ještě v padesátých letech nechat zdát i po zahřátí – to zase olej zřídl moc, masivně unikal vůlemi třeba mezi ojničními čepy a jejich ložisky a do vyšších částí motoru se vůbec nedostal. Pod vysokou zátěží tak motory začínaly mlátit, ztrácely výkon a hrozilo jejich poškození. Řidič musel nechat auto odpočinout – travou zarůstající plochy kolem starších dálnic jsou toho ještě pamětníky.

Viskozita klesala a klesala

Až do sedmdesátých let tak motoristé běžně používali méně viskózní (tekutější) olej na zimu a hustší na léto. Kouzlo takzvaných vícerozsahových olejů spočívá dílem ve vylepšování rafinace olejů základových, ale hlavně v rozličných přísadách – modifikátorech viskozity, které zlepší tekutost za nízkých teplot –, a tlakových aditivech, jimiž výrobce dokáže, že i řídký olej tvoří velmi pevný film. Právě díky nim jsou od osmdesátých let standardem oleje, které v zimě neztuhnou na vazelínu, a za letního horka nezřídnou moc.

„Pamatuji si, jak jsme někdy v roce 1976 byli s rodinnou Škodou 100 na výletě v Beskydech, kde nás zastihl mráz -25 ºC. Nejenže startér nebyl motorem vůbec schopný otočit, ale nepomohlo ani roztažení ochotným traktoristou. Zadní kola se po puštění spojky zablokovala a zetor marně smýkal naši škodovku se stojícími koly. Tak dokonale ztuhlý Mogul M6AD vnitřnosti motoru slepil,“ vzpomíná Ondřej Vaculík, otec autora textu. „Pozdější Škoda 120 už jezdila na Mogul Super a zde se nikdy nestalo, že by motor nenastartoval – byť sám byl konstrukčně vlastně stejný,“ dodává a ilustruje, jak zásadní přínos mělo svého času snižování viskozity motorových olejů. Dodejme, že Mogul M6AD byl ve viskozitní třídě SAE 30 s hranicí čerpatelnosti někde kolem -10 °C, Mogul Super už 15W-40, čerpatelný tudíž až do -25 ºC. Se silnějšími mrazy se u nás běžně nesetkáváme, a tak oleje 15W-40, které z prvonáplní vozidel zmizely v roce 2001 s typem Felicia 1.3 MPI, by dodnes zajišťovaly dostatečnou provozuschopnost aut.

Dlouhá léta s 5W-30

Přesto trend řídnutí motorových olejů rychle pokračoval. Počátkem devadesátých let už byly v „západních“ autech standardem oleje SAE 10W-40 rychle střídané takzvanými plně syntetickými 5W-40. Ona hranice čerpatelnosti znamená, že v normované zkoušce čerpadlo olej nasaje, nikoliv že teče bůhvíjak ochotně. Čili opotřebení motorů po studených startech bylo nižší, stejně jako se rychleji olejem plnily třeba napínáky rozvodových řetězů či hydraulická zdvihátka. A díky tomu řidiči poznali, že motory s novými oleji jsou tišší.

Počátkem tisíciletí se pak masivně rozšířily takzvané oleje „energy-conserving“ ve třídě SAE 5W-30. Ve spodním extrému bez rozdílu, ale ve vyšších škálách provozních teplot řidší. Konstruktéři pro ně připravili motory s menšími vůlemi. Princip úspory paliva si představte, jako když chcete rozetřít do tenké vrstvy máslo – na ztuhlé musíte vynaložit víc síly než na rozehřáté. I samotné olejové čerpadlo pak méně brzdí agregát. Některé motory starých konstrukcí měly s touto dodnes nejrozšířenější viskozitní třídou potíže – třeba u fordů „Kent“ 1.8 turbodiesel (TDCi) zůstávala při opakovaném startu horkého agregátu svítit kontrolka mazání a výrobce musel reagovat náročnou servisní akcí, při níž dostaly rychlejší převod olejového čerpadla. A taková Toyota třeba pro svůj diesel 2.0 D-4D (1CD-FTV) předepisovala až do roku 2006 mazivo 10W-40. Když do něj dnes autoservis dá zmiňované 5W-30, které přece sedí většině dnešních aut, promění se v chrastící žentour.

Budoucnost dorazila

Na dlouhou dobu se zdálo, že se tím snižování viskozity zastavilo. Na konci devadesátých let se nakrátko objevily i oleje 0W-30, třeba norma VW

506 01 (pro vznětové motory TDI-PD s variabilním intervalem údržby až 50.000 km) podporovala tuto viskozitu. Už následující norma VW 507 00 (variabilní intervaly, vstřikovací systém PD či common rail, filtr pevných částic) však v roce 2001 vrátila viskozitní třídu zpět na 5W-30. Oleje dle specifikace VW 504 00/507 00 (první číslo označuje vhodnost pro zážehové motory s variabilním výměnným intervalem až 30.000 km) tu jsou s námi už šestnáct let, jezdilo a jezdí na ně vše od Škody Fabia po Audi A8 a litr na dolití či kanystr pro případnou svépomocnou výměnu koupíte nejen ve značkových servisech, ale i na každé čerpací stanici. Značkové servisy sice drží ceny i kolem devíti stovek za litr, ale internetové prodejny je srážejí až kamsi ke stokoruně. Jenže s tím je teď konec – po šestnácti letech přichází nová specifikace VW 508 00/509 00 se SAE 0W-20. A ostatní výrobci nejsou v zavádění utranízkoviskózních olejů nikterak pozadu – například Ford se svou specifikací WSSM2C948-B a SAE 5W-20. Na benzínce na ni stále běžně nenarazíte, byť motor 1.0 EcoBoost s ní přišel už v roce 2010! V kufru dlouhodobě testované Alfy Romeo Giulia, s níž už jsme urazili skoro 50.000 km, vozíme pro jistotu litr maziva Selenia WR Forward 0W-20.

0W-20 ve škodovkách

Zastavme se u motorů Volkswagen a Audi použitých v domácích škodovkách. Nástup současné specifikace se totiž liší od verzí předchozích. Nová

vždy nahrazovala starší, tedy mohla být použita místo ní. Servisům škodovek tak po mnoho posledních let stačilo mít jeden olej dle specifikace VW 504 00/507 00. Pro nové diesely s filtry pevných částic (od roku 2010 jsou to všechny) výrobce jiný nepovoloval, u benzinových motorů připouštěl alternativu ve starším VW 502 00 (SAE 5W-40) pro pevný výměnný interval (15.000 km nebo rok dle toho, co nastane dříve). Při minimálních rozdílech v nákupních cenách však bylo pro servis často jednodušší dát tomu, kdo si řekl o levnější olej a pevný interval, prostě slevu a nalít mu tam to samé. Lepšímu oleji neuškodí, když ho vypustíte dříve. Zkušení praktici teď samozřejmě nadskakují, že motor má stále jezdit na takovou viskozitu oleje, na niž je zaběhnutý. A že starším třecím hrníčkovým zdvihátkům nedělají moderní bezpopelné oleje (což je případ právě VW 507 00) vůbec dobře a bez rizik je lze dávat až do agregátů, co u nich vačky působí na ventily přes rolničky. Ale to jsou drobné nuance. Žádná stará Octavia I 1.9 TDI/66 kW se nezničila, když v servisu dostala olej VW 507 00.

U nových olejů je to jinak. Přehled škodovek, v nichž už jezdí, najdete v samostatné tabulce. Obecně platí, že všechny motory z řady EA 211 (1.0 TSI, 1.2 TSI, 1.4 TSI, 1.5 TSI) nabízené od roku 2012 již jsou pro tento olej Longlife IV (jak zní obchodní označení specifikace VW 508 00/509 00) přizpůsobeny. Jako prvonáplň jej dostávají od 45. týdne roku 2016. V servisu však nadále mohou odebírat starší olej Longlife III (VW 504 00). V budoucnu pak mohou dle výrobce kdykoliv přejít zpět na novější, stejně jako jej mohou dostat i motory ve výrobě naplněné ještě starším. Ano, zaběhaný motor nemá přecházet z hustšího oleje na řidší (pak jej může začít třeba zvýšeně spotřebovávat), ale stanovisko výrobce takové je. Čili do objemu 1,5 litru u škodovek žádná starost – řečeno slovy klasika Jiřího Babici: „Když nemáte ten nový, dejte tam ten starý.“

Jeden musí, jiný nesmí

Méně svobodné je to u motorů EA 888 od Audi, konkrétně zcela nových variant dvoulitrů. Jednotky 2.0 TSI 132 kW v modelu Kodiaq a 2.0 TSI 180 kW v Octavii RS 245 už starší olej pro variabilní (až třicetitisícový) výměnný interval nepřipouštějí. I značkovým servisům se tak sem tam stalo, že běžný servis trval dva dny – nejdříve bylo potřeba objednat potřebné mazivo – v samotných počátcích dostupné jen jako originální náhradní díl s objednacím číslem G 052 577 M2 za 845 Kč. Pro zajímavost starší Longlife III (objednací číslo G 052 195 M2) stál přímo od Škodovky 701 Kč.

To nejdůležitější přichází teď. „Žádný dosud prodávaný vznětový motor ve vozech Škoda není (a nesmí být) provozován s olejem dle normy VW 509 00,“ řekl nám Karel Starý, vedoucí servisních služeb Škody Auto. Právě označení 509 00 na každé láhvi oleje však jasně ukazuje, že je určen i pro diesely. Ale budou pro něj muset být teprve konstrukčně upraveny. Čili jistě přijde nějaké přesné datum, od nějž náhle budou diesely nový olej vyžadovat. A starší jej mít nesmějí. „Předepsaná maziva pro konkrétní vůz jsou uvedena v návodu k obsluze a obvykle i na štítku v motorovém

prostoru,“ doplňuje Karel Starý.

Zjevné je, že servisům přibude nové mazivo, kterým nemohou nahradit oleje původní – ale budou muset mít v nabídce oba druhy. Už teď mohou být mnozí zmateni. Zatímco Kodiaq 2.0 TSI 132 kW nové mazivo s viskozitou 0W-20 dostat musí, vedle stojící diesel 2.0 TDI (110 či 140 kW) jej dostat naopak nesmí. Léta přitom u škodovek platilo „one fits all“.

Budou dražší?

Již jsme uvedli, že pokud vezmeme olej z originálních dílů Škoda, nový 0W-20 o 144 Kč je dražší – procentuálně vyjádřeno je to 17 %. Ten však paradoxně většina autorizovaných servisů Škody Auto neprodává – mnohem výhodnější pro ně jsou smlouvy třeba se značkou Castrol, zastupovanou zde firmou Servind z Tuchoměřic u Prahy. Zeptali jsme se na ceny příslušného oleje (Castrol jej již nově také má k dispozici) přímo zde.

„Výrobcem není stanovena doporučená maloobchodní cena. Naše ceny pro autorizované servisy jsou koncipovány individuálně dle typu smlouvy s konkrétním zákazníkem a jejich prodejní ceny jsou již v jejich kompetenci. Můžeme však říci, že u oleje Longlife IV se pohybují o 30 procent výše než

u Longlife III,“ vysvětluje Tomáš Cafourek, zdejší vedoucí marketingu. Čili cenotvorba je na každém servisu a nové oleje by mohly být dražší – u koncesionářů, kteří se již se starým typem dostali i k devíti stovkám, by dokonce mohla padnout tisícikorunová hranice. Marže a s nimi i prostor pro vlastní cenovou politiku jsou však v případě motorových olejů obrovské. „U nás jsme pro nový typ VW 508 00/509 00 nastavili ceny shodné s typem předchozím, čili zákazníci přechod na nová maziva cenově nepocítí,“ odpověděl nám Martin Kulhánek z největšího pražského servisu Auto Jarov s tím, že cena činí 660 Kč bez DPH, tedy 798,60 Kč s daní.

Pořádně si připlatíte, pokud váš vůz olej spotřebovává. Zatímco starý 504 00/507 00 koupíte i na benzínkách od tří stovek, nový zde nemívají vůbec a nejrychlejší cesta pro „litr s sebou“ vede do značkového servisu. Ale už i zde se blýská na lepší časy – na internetu (konkrétně na stránkách www.cc-autodíly.cz) jsme objevili už první vlaštovku – Shell Helix Ultra SN 0W-20 za 240 Kč.

Rozhovor s expertem: Oleje proti samozápalům

Na rozumy o nových „superřídkých“ olejích jsme zajeli do Jihlavy za Petrem Chytkou, známým českým tribodiagnostikem. Ten nás upozornil na problematiku LSPI, která ohrožuje nové zážehové motory.

V čem vidíte smysl nových specifikací motorových olejů? Nejde jen o další tahání peněz z kapes zákazníků, popřípadě olejářských firem, které automobilkám platí za odzkoušení a schválení svých produktů?

Automobilky jsou pod tvrdým tlakem emisních limitů. Kauza Dieselgate si vynutila v reálu čistší emise, ale nikdo neslevil z požadavků na jejich co nejnižší celkové množství, což jde jak známo proti sobě. Každý gram emisí CO2 se počítá a nic není bezvýznamné v honbě za jejich snižováním – ani zase o něco řidší olej, který motoru ušetří trochu energie v cyklu začínajícím studeným startem. Že by v praxi motoristé pocítili nějaké snížení spotřeby díky novým olejům, to není reálné. Vlastnosti těchto olejů jsou přizpůsobeny prodlouženým výměnným lhůtám. Kontaminací sazemi, kterých přímovstřikové benzinové motory dělají hodně, totiž oleje houstnou – a u 0W-20 trvá logicky déle, než začnou být husté příliš.

Viskozita je jasná – že jsou nové oleje zase o kus řidší, vidíme při pouhém zatřepání obalem. Ale jak se změnily jejich vlastnosti?

To výrobci samozřejmě tají, ale ústředním tématem dneška je jev zvaný LSPI – Low Speed Pre-Ignition. V přeplňovaných benzinových motorech s přímým vstřikem při nízkém zatížení dochází k tvorbě karbonových úsad, při vyšším se zase spalují. Právě jejich odhořívání při vysokých tlacích dokáže samo zapálit směs. Nejde tedy o klasické klepání, kde nežádoucí zážeh v protilehlé části spalovacího prostoru odstartuje jiskra svíčky,

ale doslova o samozápaly. Zatímco klepání potlačíte snížením předstihu, LSPI nelze z pohledu řídicí jednotky žádným způsobem regulovat. Pro motor je naprosto destruktivní – zcela typické už jsou rozlámané písty. A přišlo se na to, že sklony k LSPI významně ovlivňuje i motorový olej. Zásadně jej zvyšuje vápník obsažený v detergentních přísadách. Výrobci proto musí hledat nové přísady bez vápníku – a je dost pravděpodobné,

že tyto nové oleje už takové mají. Že olej zabrání praskání pístů, to je ale technická zajímavost, co?

Když si k tomu novému oleji VW 508 00 přičichneme, cítíme silný zápach jako od rozpouštědel. Kdysi takto zkušení motoristé rozeznávali levnější oleje ze selektivní rafinace rozpouštědly od dražších hydrogenovaných, které páchly méně a jinak. Znamená to, že nové oleje vznikají z levného základu?

Nikoliv, zápach budou mít na svědomí aditiva. Od anorganických, která cítit nebyla, se přešlo k organickým, jež často páchnou výrazně. Hodně cítit jsou takzvané ftaláty nebo suksimidy a látky obsahující molybden – ten mimochodem také pomáhá předcházet LSPI. Hlavní změny v aditivaci však přišly už před mnoha lety s filtry pevných částic a požadavky na snížení obsahu popela, který by jej zanášel. Tehdy se musel odporoučet dialkyl dithiofosfát zinku coby asi nejlepší antioxidační a protiotěrová přísada. Těmto změnám musely být přizpůsobeny materiály a často i konstrukce motoru, původním agregátům by nové formulace olejů přinášely rychlé opotřebení. Proto dávejte tyto nové oleje jen do motorů, kde to výrobce předepisuje – starší konstrukci jimi určitě nevylepšíte, spíš naopak.

Dostupnost nových olejů

Na dostupnost olejů dle nových norem jsme se zeptali vybraných prodejců a výrobců. Poptávali jsme tyto oleje:

  • VW 508 00/509 00 - SAE 0W-20
  • Ford WSS-M2C948-B - SAE 5W-20
  • PSA B71 2312 - SAE 0W-30
  • Fiat 9.55535.DSX - SAE 0W-20

Vít Erben, DF Partner (dodává oleje Castrol pro čerpací stanice): Z poptávaných máme k dispozici oleje pro VW (Castrol Edge Professional LongLife IV FE 0W-20) a Ford (Castrol Magantec Stop-Start 5W-20 E. Ze strany čerpacích stanic zatím poptávka není, na jejich pultech takový olej nenajdete. Je to ale logické, jelikož se aktuálně jedná (z pohledu prodeje běžných olejů) o okrajovou věc a každá ČS je podnikatelský subjekt, který preferuje to, co se mu dobře prodává. Osobně se domnívám, že ČS tento typ oleje nebudou odebírat ještě ani v horizontu dvou let.

Tomáš Cafourek, Servind (dodává oleje Castrol pro servisy):

  • Oleje VW 508.00/509.00 ve viskozitní třídě SAE 0W-20 již v nabídce zařazeny máme a dodáváme je zákazníkům. Jedná se o olej Castrol EDGE Professional LL IV FE 0W-20.
  • Oleje pro vozy Ford dle specifikace WSS-M2C948-B, SAE 5W-20 máme v nabídce a zákazníkům dodáváme, obchodní označení Ford-Castrol Magnatec Professional E 5W-20.
  • Oleje pro vozy PSA B71 2312, SAE 0W-30 máme v nabídce a zákazníkům dodáváme, obchodní označení Castrol GTX Professional C2 0W-30.
  • Oleje pro vozy Fiat/Chrysler dle specifikace 9.55535.DSX, SAE 0W-20 zatím nejsou odsouhlaseny výrobcem, neumíme je tedy bohužel zákazníkům nabídnout.

Jan Jehlička, vedoucí vývoje olejů a plastických maziv, Paramo: Z dotázaných specifikací můžeme nabídnout olej pro Ford, jedná se o Mogul 5W-20 Professional F v sudovém balení 60 nebo 200 litrů, určený do autorizovaných servisů.

Jiří Beránek, Sunoco: Můžeme nabídnout olej pro Ford, neboť jeho specifikace ultranízkoviskózního maziva je známá nejdéle. Konkrétně Sunoco Synturo Crown 5W-20. Olej pro Fiat dodává sesterská Selenia, která je se Sunokem v koncernu Petronas. Jedná se o výrobek Selenia WR Forward 0W-20.

Jak postupovat, když nemám správný?

Co když ve voze zjistíte akutní nedostatek oleje, a nemáte po ruce správnou specifikaci? Vesnický automechanik Milan Vrba nám k tomu před časem řekl velmi správnou větu: „Viděl jsem mnoho motorů poškozených nedostatkem maziva, tedy že do nich někdo olej nedolil. Ale neviděl jsem žádný, který by se zadřel proto, že do něj někdo dolil olej jiné specifikace.“

Souhlasíme s ním v tom nejen my, ale i škodovácký návod k obsluze: Pokud nemáte k dispozici motorový olej uvedený v tabulce, je možné doplnit i jiné oleje. Abyste nepoškodili motor, je možné doplnit jednorázově maximálně 0,5 litru oleje následujících specifikací.

Benzinové motory: ACEA A3/B4 nebo API SN (SM)

Dieselové motory: ACEA C3, API CJ-4

Oleje nových vozů Škoda pro variabilní interval výměny VW 504 00/507 00 SAE 5W-30 VW 508 00/509 00 SAE 0W-20
Volkswagen EA 211*
1.0-1.5 TSI ANO ANO
Audi EA 888*
1.8 TSI/132 kW AN O NE
2.0 TSI/162 a 206 kW ANO NE
2.0 TSI/132 a 180 kW NE ANO
Volkswagen EA 288 (diesel)
1.4-2.0 TDI ANO NE
* Tyto motory mohou používat též olej specifikace VW 502 00 s viskozitou dle SAE 5W-40, a to v pevném výměnném intervalu (maximálně 15.000 km, či rok)
Martin Vaculík
Diskuze (84)
10. 7. 2021 17:29
olej do 1.0 TSI
Shell Helix Ultra 5W-40

To do toho leju já. Splňuje 502.00.
2. 10. 2018 12:29
olej do 1.0 TSI
Četl jsem o oleji do 1.0 TSI už hodně a někde se i zmiňuje, že jde v pohodě použít i 5W40 - VW 502 00/505 00. Je to pravda? Dík.
Avatar - Jopino
29. 11. 2017 19:03
Re: Dotaz
Už se tu nechci dohadovat... ale, 0W20 a ACEA A3??????? To nemyslíš vážně:

To spíše - A5/B4/C3, API SN/CF, Energy Conserving ILSAC GF-5, hm?

Jinak, jak píše dole Beef, radši ten Motul, je lepší. Schválně koukni do technických listů. Možností je dost, třeba i Penrite - taky vynikající olej, když chce někdo zarputile xW20.

Avatar - Beefcake
29. 11. 2017 17:08
Re: Dotaz
Inak ten PetroCanada je este o kusok vacsia "voda" s mensim HTHS a aj TBN ako Motul 8100 0w20, co pouzivam ja.
29. 11. 2017 14:55
Re: ???
Jen skromné doplnění Joplina pro přiblížení pojmů viskozita a tekustost některým ostatním:

Viskozita má hezké české slovo vazkost, které v sobě obsahuje základ slovesa vázat, a tedy vyjadřuje vazebné síly mezi molekulami.

Platí, že
T= eta.( dv/dn)
kde
T je tečný tah (tečné napětí) po vrstvě na plochu (N/m čtvereční)
eta - konstanta úměrnosti - je právě ona dynamická vizkozita, o níž Jopino píše
dv je nejmenší žďobínek - diferenciál přírůstku vzájemné rychlosti (m/s) mezi vrstvami vzdálenými jen o nejmenší žďobínek - diferenciál dn (m)

eta má tedy rozměr Ns/m čtvereční

Existuje ještě kinetální viskozita, což je eta / ró, kde ró je měrná hmotnost kapaliny.

Tekutost je převratná hodnota dyn. viskozity, tedy 1/eta.