Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na českém trhu se opět objevila zaplavená ojetá auta

redakce AUTO.CZ
Diskuze (18)
Na českém trhu se začínají objevovat zaplavená ojetá auta. Vozy byly zasaženy nedávnými povodněmi ve Francii, Německu, ale i lokálními záplavami v Česku.

Například největší autobazar AAA Auto zaznamenal v posledních dnech zvýšený počet pokusů o prodej aut z povodní.

"Zaplavená auta pochopitelně odmítáme vykoupit. Takových vozů se nám na výkup dostane v průměru pět až deset týdně. V období těsně po masivních záplavách výskyt vodou poškozených aut prudce naroste. Už nyní jsme zaznamenali případy takových vozů z Německa a Francie, ale i z Česka," sdělil ČTK Petr Vaněček Z AAA Auto.

U moderních vozů plných elektronické výbavy a bezpečnostních systémů je zvýšená náchylnost k poruchám zejména po zaplavení vodou výše než je motorový prostor. Mnoho závad může být i životu nebezpečných. Prakticky kdykoliv totiž může selhat elektronika, nebo vzniknout závady na vnějších součástech auta vlivem nadměrné koroze. Opravy zaplavených aut, včetně nutné výměny elektroinstalace, mnohdy převyšují ceny nabízených aut.

Podle údajů Svazu dovozců automobilů je ročně ze zahraničí na český trh dovezeno okolo 140.000 ojetých aut. Za prvních pět měsíců letošního roku bylo dovezeno kolem 65.000 aut. Většina importů pochází právě z Německa a Francie, které v minulých dnech na mnoha místech sužovaly povodně.

"Pečlivě prověřujeme, kde se s vozem jezdilo. Mnohem detailněji kontrolujeme, jestli například není bahno v různých těžko přístupných místech, třeba pod čalouněním dveří. Často bývá i za těsněním kolem dveří nebo pod palubní deskou. Hodně napoví také větší míra koroze pod kobercem v zavazadlovém prostoru, nebo zápach," dodala generální ředitelka AAA Auto Karolína Topolová.

Pečlivě by k nákupu ojetého vozu měli přistupovat i zákazníci. V kupní smlouvě by měli požadovat ustanovení o tom, že vůz nebyl zatopen, aby v rámci případné reklamace mohli žádat finanční kompenzaci.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (18)
14. 7. 2016 17:32
Re: bazarový plavačci
Copak bazary, ale vychytraly prekupnici na bazosi a jine, to je teprv liga podvodniku... mimo autobazar bych ojetinu fakt nekupoval :-(
28. 6. 2016 16:28
zaplaveniny
V Áčkách si to asi pohlídaj, ale v esa je to pravej opak :-(
23. 6. 2016 15:50
bazarový plavačci
nj, na to bacha, ať nenaletíte, v tech pseudobazarech by se Vám to mohli snažit prodat, pořádně prohlížet koupenou káru, ptat se na podrobnosti a prozkoumat to pod koberečkama ;-) a nebo nenavštěvovat béčkovy bazary >:D
21. 6. 2016 20:43
potápky
Dneska už si snad nikdo nedovolí takový auta prodávat. Svýho času na to byly experti v ESA, dneska už ale lidi nejsou snad tak nezkušení, nebo ano?
16. 6. 2016 22:44
Re: AAA
No nevim, se soukromou inzercí mám příšerné zkušenosti a nikdy víc