Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Složité souřadnice? Navigace Mercedesu zná každý kousek světa pod třemi slovy

Stanislav Kolman
Diskuze (20)
Tři slova vám nově budou stačit k určení téměř přesné polohy kdekoliv na planetě. Inovativní řešení nabídne Mercedes-Benz v navigačních systémech za šest měsíců.

Video se připravuje ...

Navigační systémy určují místa přes číselné GPS souřadnice. Všechny mají jedno společné – jsou dlouhé a takřka nezapamatovatelné. S revolučním nápadem na změnu přišli před téměř dvěma lety tvůrci mapy What3words. Jakémukoliv místu na planetě dali podstatně jednodušší název o třech slovech. Mercedesu-Benz se řešení líbí natolik, že jej v příštím půlroce implementuje do svých navigací.

Vytvoření mapy si vyžádalo rozdělení celého světa na 57 miliard čtverečků o rozměrech tři na tři metry. V nejrůznějších kombinacích je použito 25 tisíc slov, která jsou v „souřadnicích budoucnosti“ pospojována tečkou.

Jak to funguje v praxi? Tak třeba Václavské náměstí v Praze nese označení madness.foal.school, sídlo naší redakce byste zase hledali pod shampoo.note.newest. Systém je zpracován ve čtrnácti světových jazycích, kromě anglického také v němčině či polštině. Čeština k dispozici zatím není.

„S jednoduchou metodou zadávání adres přidáváme do navigačního systému další logický prvek. Můžete zadat svůj cíl tím, že napíšete či vyslovíte pouhá tři slova a destinace je určena s přesností na devět čtverečních metrů,“ uvádí Sajjad Khan, viceprezident segmentu digitálních vozů a mobility společnosti Daimler.

Novodobou zkratku své domovské destinace či jakéhokoliv jiného místa můžete zjistit na adrese what3words.com.

Stanislav Kolman
Diskuze (20)
16. 9. 2017 18:24
Re: Radioamatéři
On to není systém Daimleru. Jen mají být první automobilkou, která jeho podporu integruje.
16. 9. 2017 18:08
Re: No ale,
A teď si představ, že by v Brně měli tři ulice jménem Jánská. I taková města bohužel ve světě jsou (kde ne všechny ulice mají jedinečný název). Nebo že bys toho člověka chtěl navést třeba k zadnímu vchodu nebo vjezdu z jiné ulice. Pokud však vím, hlavní problém (nebo jeden z hlavních), který se snaží vyřešit, je spolehlivost hlasového zadávání. Tradiční názvy jsou kolikrát hodně komplikované. Můžou znít hodně podobně, výslovnost může být atypická, nemusí to být vůbec slova z toho jazyka atp. Člověku to může dělat značné problémy, pokud není místní. Natož počítači.
16. 9. 2017 17:23
Re: No ale,
Co se snažíš říct? Že si mám na volant namontovat cyklonavigaci? Nebo tvé auto má nějaké příplatkové turistické mapy? Opravu by mě zajímalo, jaká byla pointa.

Řešení je samozřejmě jednoduché. Musím si najít místo, kde budu sjíždět z cesty, kterou mé auto zná. Mimo silnice je vždy dobré se podívat na pořádnou mapu. Podkladům v autech se nedá v tomhle moc věřit.
16. 9. 2017 09:13
Re: Radioamatéři
Kromě radistického systému i WGS 84 existuje i další souřadnicové systémy. Je jim ale společné logické uspořádání, takže se poloha cíle dá obvykle i nějak odhadnout. Což ten chaotický systém od Mercedesu s náhodným výberem slov neumožní ani náhodou
16. 9. 2017 08:47
Re: No ale,
jam: Ano máš úplnou pravdu.
Ty tři slova jsou mnohem jednodušší než třeba Brno - Jánská - 22