Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Německý finanční dozor chce vyšetřovat celé vedení Volkswagenu

redakce AUTO.CZ
Diskuze (5)
Německý úřad pro dozor nad finančním trhem (BaFin) žádá o vyšetřování celého bývalého představenstva automobilové skupiny Volkswagen kvůli podezření, že loni manipulovalo s trhem, když neinformovalo investory o případu obcházení emisních testů.

Agentuře Reuters to řekla osoba obeznámená s případem. Prokuratura v dolnosaském Braunschweigu v pondělí sdělila, že zahájila na podnět BaFinu vyšetřování bývalého šéfa Volkswagenu Martina Winterkorna a Herberta Diesseho.

Požadavek BaFinu by mohl ohrozit dnešní nejvyšší šéfy Volkswagenu - předsedu představenstva Matthiase Müllera i předsedu dozorčí rady Hanse Dietera Pötsche, kteří oba byli loni členy představenstva. Firma uvádí, že žádné poznatky o manipulaci s finančním trhem nemá.

Prokuratura vyšetřuje podezření, že Volkswagen nesplnil povinnost informovat investory o negativních finančních dopadech skandálu s emisemi před loňským 22. zářím, kdy se automobilka k manipulacím s emisemi přiznala. Mluvčí prokuratury Klaus Ziehe k dnešní zprávě pouze řekl, že vyšetřování se může rozšířit, ale i zúžit.

Volkswagen loni v září po zjištění amerických úřadů přiznal, že do vozů s naftovým motorem instaloval software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Aféra se po celém světě týká asi 11 milionů naftových aut.

Dnes se koná výroční valná hromada Volkswagenu. Na ní by se investoři mohli domáhat odpovědi na otázku, kdo je za emisní skandál zodpovědný.

Volkswagen loni kvůli nákladům spojeným s aférou prodělal 1,6 miliardy eur (43 miliard Kč), což byla nejvyšší celoroční ztráta v jeho historii. Skandál loni automobilku připravil o více než 16 miliard eur a předpokládá se, že náklady spojené s aférou se budou dál zvyšovat.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (5)
23. 6. 2016 10:52
Re: „Bez uzardění se tu lhalo a podvádělo .. a naftové motor
„Akcie se propadly o 50 %
tržní podíl se dál snižuje
a naftové motory, které byly dlouhou dobu vykreslovány jako záchrana, jsou jedna velká lež“ [odkaz] [odkaz]
>:D
>:D >:D
>:D >:D >:D
>:D >:D >:D >:D
>:D >:D >:D >:D >:D
>:D >:D >:D >:D >:D >:D
>:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D
>:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D :yes:
22. 6. 2016 11:05
vw s jedovatymi chrochty mozna uplne skonci
[odkaz]

Avatar - praděda7
22. 6. 2016 11:02
Další vyšetřování
To by bylo aby si * němečtí státní úředníci taky "nekopli"... >:-[]