Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bývalý mistr světa MotoGP Nicky Hayden nepřežil vážná zranění z cyklistické nehody

Aleš Dragoun
Diskuze (5)
Motocyklový svět přišel o Nickyho Haydena. Američan podlehl svým zraněním, která utrpěl při tréninku na kole v Itálii.

Nicky Hayden se ve středu 17. května srazil poblíž Rimini s autem. Nikoli na motorce, nýbrž coby cyklista. Údajně šlo o jeho vinu, přehlédl stopku a řidiči vjel do cesty, incidentu už nešlo zabránit. Světem MotoGP nehoda bývalého šampiona hluboce otřásla, i když loni přešel do MS superbiků, Mistr světa královské kubatury z roku 2006 bohužel žádný závod nikdy nepojede. Utrpěl zranění hrudníku, pánve a hlavy, otok mozku se nepodařilo lékařům eliminovat a ten navíc operativní zásah znemožňoval.

V nemocnici Maurizia Bufariho v Ceseně ležel na jednotce intenzivní péče v kritickém stavu pět dní, udržován v umělém spánku. 22. května odpoledne svůj boj o život bohužel prohrál. „Kentucky Kid“ se narodil 30. července 1981 v Owensboro. Jako mistra zámořského superbikového šampionátu AMA si jej Repsol Honda vybrala do svého továrního týmu MotoGP. Ještě coby středoškolák ovšem za oceánem kromě superbiků a supersportů jezdil i dirt track.

V v silničním MS debutoval v sezóně 2003 a za řídítky oranžové hondy poprvé vyhrál v Laguna Seca o dvě sezóny později. V roce 2006 byl prvním mužem, který dokázal přerušit pětiletou nadvládu Valentina Rossiho a v konečném účtování královské třídy jej porazil. Tehdy zvítězil v dalších dvou kláních: Dutch TT a ještě jednou na kalifornském okruhu. Pak však přišel do týmu Dani Pedrosa a Hayden si stěžoval na to, že novou motorku postavila Honda na míru maličkému Španělovi.

Úspěchů začalo ubývat, nikdy už nezvítězil a nedočkal se jich ani po přestupu k Ducati, kde strávil sezóny 2009-2013. Přesto na jeho konto přibylo alespoň sem tam nějaké pódium, alespoň tehdy, když červenobílé stroje na konkurenci stačily. V posledních dvou letech už to ale neplatilo a po přechodu k Asparovi se musel stupňů vítězů vzdát definitivně. Během kariéry se mu nevyhýbala ani zranění, kvůli kterým musel některé závody vynechat. Žádné ale nebylo natolik těžké, jako to cyklistické...

Poslední dvě GP z celkových 218 absolvoval loni v Aragonii a Austrálii coby náhradník za Jacka Millera v barvách Marc VDS, respektive Daniho Pedrosu zpět u továrního týmu. Čest šampionově památce!

Aleš Dragoun
Diskuze (5)
Avatar - maxi!
23. 5. 2017 06:31
RIP
Velmi smutná zpráva.
Strasne rano....
Nemam slov!

( a este ten koncert, tak som sa tesil na Guns, ale uz mam aj strach)
Avatar - Floyd
23. 5. 2017 02:37
RIP
Byl to hodnej kluk, sympaťák, kámoš Valeho, super jezdec. Škoda tak mladýho života. Ať se v motocyklovém nebi daří.
Avatar - Jaros71
22. 5. 2017 22:33
Tragedie
Velmi smutná zpráva.
Měl jsem ho rád , velký sympat'ák.
Čest jeho památce.
Avatar - IbizaFR
22. 5. 2017 21:32
nezapomene
na tebe, šampione :-(
Avatar - speedfred
22. 5. 2017 19:40
Smutná správa
tak aspoň odpočívaj v pokoji