Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan e-NV200: Koncept elektřinou hnaného MPV (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Nissan si pro letošní autosalon v Detroitu připravil několik světových premiér. Jednou z nich je i koncept elektromobilu e-NV200.

Základem konceptu je, jak napovídá jméno i tvary karoserie, lehký užitkový model NV200. Ten se v sériové podobě představil začátkem roku 2009 a vychází z designu konceptu, představeného již v roce 2007 na autosalonu v Tokiu.

O elektřinou poháněném modelu odvozeném právě z NV200 se oficiálně zmínil Carlos Ghosn poprvé v roce 2009 na autosalonu v Tokiu, kde byla zveřejněna první skica. Tehdy uvedl, že se bude jednat o flexibilní vozidlo, které má najít využití ve městech jako ambulance, taxi nebo rozvážkový vůz bez škodlivých emisí.

Nyní Nissan v Detroitu představuje koncept e-NV200, který je do jisté míry splněním slov Carlose Ghosna. Koncept založený na sériovém modelu není čistě užitkovým vozem, ale představuje pětimístné MPV, které nabídne dostatek prostoru cestujícím i nákladu.

Nissan e-NV200 se designem svých předních partií vzdaluje modelu NV200 a přibližuje se prvnímu masově vyráběnému elektromobilu značky Nissan, modelu Leaf. Ten je samozřejmě i dárcem pohonné jednotky a dalších komponentů.

Pod karoserií konceptu e-NV200 se ukrývá AC synchronní motor s výkonem 80 kW a točivým momentem 280 Nm. Potřebnou elektrickou energii mu poskytují laminované lithium-iontové baterie s kapacitou 24 kWh.

Koncept není pouhou vizí pro blíže neurčenou budoucnost, ale již od loňského léta je jeden prototyp e-NV200 testován japonskou poštou v Jokohamě a od minulého měsíce slouží druhý prototyp v Londýně společnosti FedEx.

Nissan hodlá údaje a zkušenosti z testování v každodenním provozu využít pro dokončení vývoje sériového modelu. Ten by měl být po Renaultu Kangoo Z.E. dalším velkosériově vyráběným užitkovým elektromobilem.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
9. 1. 2012 22:04
Re: ambulance?
Myslis, ze je takovy problem urcit na mape oblast, kde takove auto muze zasahovat? Napriklad ctvrt, centrum mesta, a podobne?
Avatar - Destract
9. 1. 2012 21:02
ambulance?
>:D >:D >:D

pane Vrána nebojte za chvíli budeme v nemocnici... 'huuuuuuuuuummmmmm... omlouváme se za komplikace pane Vráne neboť nám došla energie. Ale nezoufejte! zásuvek je všude kolem nás dost, zatím si můžeme ukrátit čas hraním karet, za předpokladu že přežijete...

To opravdu myslí vážně? :no: