Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan plánuje elektrický crossover s technikou Leafu. Chce být jako Qashqai

David Bureš
Diskuze (2)
Chystaný elektromobil od Nissanu má vycházet z loňského konceptu IMx. Dorazit by mohl už v příštím roce.

Elektromobily v následujících letech podle všeho čeká boom, který automobilka Nissan rozhodně nechce zaspat. Jestliže dnes nabízí nejprodávanější osobní auto s čistě elektrickým pohonem na světě, Leaf, do budoucna by ráda zaujala elektrovozem i ve světě stále populárnějších crossoverů.

Připravovaný elektrický crossover logicky využije techniku druhé generace Leafu, jejíž elektrický motor poskytuje výkon 110 kW a točivý moment 320 N.m. Z designérského pohledu pak má vycházet z futuristicky pojatého konceptu IMx, který debutoval na podzim, na tokijském autosalonu. Ten nabízel dokonce 320 kW a 700 N.m a pohon všech kol.

Video se připravuje ...

„IMx není jen koncept. V následujících letech se objeví ve výrobě,“ přiznal šéfdesignér evropské divize Nissanu Mamoru Aoki. Automobilka by přitom byla ráda, kdyby IMx zopakoval někdejší úspěch Qashqaie, který v roce 2006 vlastně zahájil dodnes trvající módu crossoverů, když dnes dokonce patří mezi nejprodávanější auta v Evropě.

Nissan věří, že v neustále rostoucím segmentu crossoverů (do roku 2020 mohou tvořit 34 % evropských prodejů aut) model s elektrickým pohonem zaujme. Jeho výhodou navíc má být větší vnitřní prostor než v Leafu.

„Interiér bude značně větší než u konvenčního auta. Díky ploché podlaze s bateriemi pod ní nabídne lépe využitelný prostor. Palubní desku navíc bude možné posunout blíže čelnímu oknu, protože jednotka ventilace, klimatizace a topení bude moci být uložena pod kapotou,“ vysvětluje Aoki, který v minulosti dohlížel třeba na vznik designu sporťáku 350Z.

Právě interiér se ale oproti konceptu významně změní, IMx byl totiž uvnitř hodně futuristický, i kvůli prezentaci připravovaných autonomních systémů. Aoki však naznačuje, že by se z konceptu do sériové výroby mohlo dostat neobvyklé obložení z „dřevěného“ laminátu a průsvitného osvětleného plastu.

Podoba konceptu IMx má navíc naznačit i budoucí designérský směr Nissanu. V následujících letech chce značka více využívat motivů z japonské architektury, důkazem čehož už je právě třeba interiér IMx.

David Bureš
Diskuze (2)
Avatar - JohnST
16. 3. 2018 17:03
Nissan
Ma naplo..... >:-[]
16. 3. 2018 16:28
Pěkný hnus.
Ale třeba se to bude někomu líbit.