Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan a sny o čistě elektrickém GT-R

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Nissan GT-R si ještě pár let vystačí s přeplňovaným šestiválcem, ale nástupce aktuální generace se vedle hybridní verze může dočkat i čistě elektrického provedení.

Podle posledních zpráv se má současný Nissan GT-R dočkat minimálně ještě jedné modernizace zaměřené na aerodynamiku, podvozek a software motoru.

Příští generace GT-R je stále vzdálena ještě několik let a máme se jí dočkat pravděpodobně v roce 2017 nebo 2018. V jejím případě je nejčastěji zmiňováno použití hybridního pohonného systému, kombinujícího přeplňovaný třílitrový šestiválec s elektromotory podobně jako u speciálu GT-R LM Nismo pro vytrvalostní závody.

Nyní se marketingový šéf Nissanu Gareth Dunsmore zmínil o čistě elektrickém GT-R. Nejednalo se ovšem o informace, potvrzující vývoj a uvedení takového modelu na trh, ale spíše o nastínění jedné z možných variant.

Gareth Dunsmore si umí představit elektřinou poháněné GT-R jako jistou výkladní skříň schopností své značky ve vývoji vysokovýkonných elektromobilů, kterou "Nissan naprosto ohromí celý svět". Zároveň ovšem uvádí, že si ještě pár let počkáme, než k vývoji takového sportovního vozu a jeho případnému uvedení na trh dojde.

Podle neoficiálních informací ovšem nemusí být premiéra takového elektromobilu značky Nissan s ohledem na její zkušenosti a dosavadní vývoj, v němž figurují například závodní speciály Leaf Nismo RC a Zeod RC nebo koncept BladeGlider, příliš vzdálená a můžeme se jí dočkat ještě před koncem tohoto desetiletí.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)