Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Toyota Corolla Verso: 5 hvězd od EuroNCAP

Ondřej Láník
Diskuze (4)
Sedmimístná Toyota Corolla Verso získala v testu Euro NCAP celkem 5 hvězdiček a 4 hvězdičky za ochranu dětí. Corolla Verso je po modelu Avensis druhým automobilem značky Toyota, který dosáhl pětihvězdičkového výsledku.

Tisková zpráva Toyoty:

Nová Corolla Verso dosáhla v nejnovějším crash testu Euro NCAP pětihvězdičkové hodnocení. Spolu s modelem Avensis se jedná o druhý model Toyoty, který v Euro NCAP dosáhl maximálního výsledku pěti hvězdiček.

„Prostřednictvím základního přístupu k bezpečnosti Toyota mohutně investuje do výzkumu a vývoje proto, aby zlepšila jak pasivní, tak aktivní bezpečnost svých vozidel. Výsledek lze vidět ve vývoji inovačních řešení, jakými je exkluzivní technologie kolenního airbagu nebo nejnovější pomocný monitor pro zatáčení, který najdete právě v nové Corolle Verso. Pětihvězdičkové hodnocení dosažené naším automobilem v testech Euro NCAP prokazuje náš pevný závazek vyrábět vozy, které se nejen příjemně řídí, ale které jsou maximálně bezpečné,“ říká Thierry Dombeval, Senior Vice President pro prodejní a poprodejní záležitosti společnosti Toyota Motor Marketing Europe.

Pokud jde o pasivní bezpečnost, Corolla Verso má pevnou tuhou strukturu karoserie kombinovanou se systém minimálního narušení kabiny Toyoty MICS – Minimal Intrusion Cabin System, v kterém jsou začleněny prvky, které pomáhají pohlcovat a rozptylovat energii nárazu, a tím snižovat na minimum deformaci interiéru vozu. Stejnou strukturu je možné najít u modelu Toyota Avensis.

Nová Corolla Verso se může pochlubit devíti airbagy včetně, v tomto segmentu poprvé použitého, kolenního airbagu SRS o objemu 18 l, jehož účinnost při omezování nárazu a zranění řidičů se oficiálně testovala a byla prokázána v testu Euro NCAP. Toyota pro tento automobil dále vyvinula technologii, která o 40% omezuje zatížení kolen řidiče v případě čelního nárazu obdobného jako při testu Euro NCAP.

Přední airbagy pro řidiče a spolujezdce mají dvoufázové nafukovací systémy kombinované s čidlem pozice sedadla na straně řidiče a čidlem intenzity nárazu vpředu za nárazníkem.

Postranní a hlavové airbagy nabízejí ochranu cestujících na předních i zadních sedadlech v případě nárazu z boku. Standardní výbavou vozu je také systém bezpečnostních pásů s dvoufázovým vizuálním a akustickým varováním pro obě osoby na předních sedadlech.

Myslelo se i na mladší cestující, a tak jsou u Corolly Verso k dispozici jedny z nejlepších dětských sedaček na trhu. Systémy ISOFIX se třemi záchytnými body jsou upraveny pro vnější sedadla v druhé řadě. Corolla Verso navíc získala v nejnovějším hodnocení Euro NCAP prvotřídní čtyřhvězdičkové ocenění za ochranu dětí.

Základní přístup k bezpečnosti také znamená vynikající vlastnosti vozu pokud jde o aktivní bezpečnost. Nová, tužší podvozková platforma se širším rozchodem kol, zesílenými stabilizátory a tlumičovými vzpěrami se separátně uloženými vinutými pružinami (toto řešení je v daném segmentu ojedinělé), zajišťuje vozu vynikající jízdní parametry a stabilitu. Aktivní bezpečnost je dále zvýšena díky systému řízení brzd, který zahrnuje nejnovější protiblokovací systém brzd (ABS), elektronický dělič brzdné síly (EBD), brzdový asistent (BA), řízení stability jízdy vozidla (VSC) a protiprokluzový systém (TRC). Výsledkem je vynikající účinnost brzdové soustavy..

Nová Corolla Verso je také prvním automobilem v Evropě, který má pomocný monitor pro zatáčení vyvinutý Toyotou, který řidiči pomáhá „vidět“ do nepřehledných míst na křižovatkách.

Ondřej Láník
Diskuze (4)