Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Zafira CNG: hlavně levně (Frankfurt)

Libor Zezulka
Diskuze (12)
Opel bude ve Frankfurtu hýřit novinkami. Společně s výkonnými OPC modely či Astrou TwinTop představí novou Zafiru CNG, tedy zafiru na zemní plyn.

Stánek Opelu bude letos ve Frankfurtu patřit k těm zajímavějším, neboť vedle premiéry Astry OPC, faceliftovaných modelů Vectra a Signum či rychlé Vectry OPC nabídne návštěvníkům i novou generaci Zafiry CNG 1.6 neboli zafiry spalující zemním plyn. Předchozí zafira poháněná zemním plynem se Opelu prodávala velmi dobře, jen v Německu si tento automobil pořídilo přes 20 000 zákazníků (každé čtvrté auto jezdící v Německu na zemní plyn je zafira).

Nová Zafira CNG stejně jako předchůdce nabídne inteligentní systém sklápění sedadel Flex 7 (o jeho přednostech a neduzích si můžete přečíst v našem exkluzivním testu), který umožňuje vytvořit ze zafiry sedmi až dvoumístný automobil. Dobrou zprávou pro všechny zájemce o Zafiru CNG je, že instalací plynových nádrží nedošlo k zmenšení zavazadlového prostoru, jenž v pětimístném uspořádání stále nabízí základní objem 645 litrů, maximum činí 1820 litrů.

Ekonomika provozu se ve srovnání s benzínem zlepší podle Opelu až o 50 procent, jinými bude zafira jezdit za polovinu, ve srovnání s vznětovým motorem potom o 30 procent. Bezpečnost Zafiry CNG potvrdil německý ADAC, motor s výkonem 71 kW dostal nové písty a ventily. Prodej Zafiry CNG odstartuje na jaře 2006.

Po návratu z frankfurtského autosalonu zveřejníme rozsáhlou přílohu čítající okolo 1500 fotografií, zajímavá videa, čtivý popis novinek či plakáty. Na výstavišti pro vás vyfotografujeme také krásné modelky a možná se dočkáte i nějakého překvapení. Nezapomeňte proto sledovat Auto.cz.

Libor Zezulka
Diskuze (12)