Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

První vlastní motor V6 Opelu má 30 let. Tohle byste o něm měli vědět

Tomáš Dusil
Diskuze (28)

Nedávno tomu bylo třicet let od představení prvního motoru z řady ECOTEC, vidlicového šestiválce. Šlo zároveň o historicky první vidlicový motor rüsselsheimeské značky. Někdejší V8 pro pohon modelů Opel KAD (Kapitán, Admirál, Diplomat) byl z americké líhně. Premiéru nový šestiválec oslavil v sedanu Vectra A, později také v kupé Calibra.

Až do příchodu motoru ECOTEC- V6 vyráběl Opel výhradně řadové šestiválce. Ty se výborně osvědčily v pohonu větších modelů značky a dobře je známe z Opelu Omega A a Senator B. Řadový šestiválec má mnoho předností, například jde o přirozeně velmi dobře vyvážený motor. Jeho nevýhodou je však značná stavební délka, která jej v podstatě omezuje na podélné uložení v karoserii. Sice v minulosti Volvo nabízelo řadový šestiválec v karoserii napříč v modelu S80, avšak jedná se o výjimku potvrzující napsané. Naproti tomu vidlicová koncepce je sice výrobně složitější, avšak zároveň je takto řešený motor univerzálnější v otázce uplatnění.

Nezvykle úzký

Označení ECOTEC se sice poprvé objevilo na zcela novém šestiválci, ovšem postupně jsme je mohli vidět u celé řady dalších motorů Opel. Šlo v podstatě o obchodní označení nové generace benzinových agregátů značky, jež spolu ale neměly technicky mnohdy nic společného, podobně jako třeba Duratec u Fordu.

Jelikož se zamýšlelo použít nový šestiválec pro modely s pohonem předních kol, byl jeden z cílů vývoje udělat jej co možná nejkompaktnější. Opel se sice nevydal cestou VW o téměř dva roky dříve se svým motorem VR6, přesto snaha u úsporu místa je jasně patrná. Vidlicové šestiválce mají zpravidla úhel rozevření řad válců 60 stupňů. Některé dokonce devadesát stupňů. V případě ekoteku ale zvolili tvůrci nezvyklý ostřejší úhel 54 stupňů. Navíc i obě hlavy jsou úzké, neboť úhel rovin řad sacích a výfukových ventilů je 36 stupňů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Tomáš Dusil
Diskuze (28)

Doporučujeme

7. 3. 2024 21:57
Re: To byly krásné časy
:yes:
Avatar - Stejsn
7. 3. 2024 15:55
Re: Opel 🤣
Stejně tak i Fiat, stejně tak i Peugeot i Citroen a vlastně třeba i Renault. Ach jo.
Avatar - speedfred
7. 3. 2024 13:14
Re: Opel 🤣
Oni kupovali R6 od BMW ale myslím tú najmenej podarenú TDS.
7. 3. 2024 11:17
Re: Opel 🤣
Opel vyráběl svůj R6 OHC od roku 1966. Těžko ho mohl koupit od BMW, to tehdy takový motor ještě nemělo. Dnes už tomu asi málokdo uvěří, ale Opel byl kdysi špičková evropská automobilka.
7. 3. 2024 10:34
Opel 🤣
No tak když už tady ten Opel tak vyzdvihujete tak by taky stalo napsat za zmínku že dané řadové šestiválce byli zakoupený od BMW... Proto ta odolnost a spolehlivost kterou Opel nezná dodnes ;-) :-)