Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové Audi Q5 zhubne 100 kg a dostane elektrické quattro

Michal Fokt
Diskuze (11)
Další vydání ingolstadtského SUV bude o poznání lehčí a chystá se pro něj řada technických inovací.

Vůz Audi Q5 si proplouvá trhem velice nenápadně - už je tomu šest let, co se začal vyrábět a prodávat. Navíc je jisté, že se dožije na dnešní dobu velmi požehnaného věku, protože druhá generace je naplánována až na konec roku 2016. O to větší rozruch musí při svém příchodu vyvolat jeho nástupce.

Audi mu plánuje naordinovat redukční dietu, která přinese pokles váhy přibližně o 100 kg a stejně jako Q7, nachystané na letošek, dostane koncernovou platformu MLB. Počítat máme s příplatkovými LED Matrix světlomety, naopak Virtual Cockpit s dotykovými displeji, poprvé použitý u Audi TT, se stane standardem a přinese výraznou redukci ovládacích prvků na středovém panelu.

Největší novinkou "kvé-pětky" ale bude systém e-quattro, jenž bude součástí balíčku technických řešení, použitých u plug-in hybridní verze. Benzino-elektrické Q5 bude mít přední nápravu poháněnou přeplňovaným spalovacím motorem, zatímco elektromotor bude roztáčet kola zadní nápravy zcela nezávisle na dění vpředu, byť pochopitelně ve spolupráci s ním.

Nabídka pohonných jednotek bude dále tvořena konvenčními benzinovými a naftovými čtyřválci a šestiválci s klasickým mechanickým systémem pohonu všech kol. Q5 má plnit v rodině SUV roli sportovnějšího modelu, praktičtější verze Q6 by měla dorazit v roce 2017.

Michal Fokt
Diskuze (11)
Avatar - fOE
5. 4. 2014 14:36
Re: Magických 100kg - opět
Nemyslim ze to, ze je auto lehci a tim i rychlejsi vyrobce (zvlast ty evropske) nejak nadstandartne zajima. Na druhou stranu lehci auto je uspornejsi a to je bude zajimat fest. Coz je jednoznacne fajn, zakaznik tak dostane auto rychlejsi a sporivejsi, jen doufam ze to nebude za cenu 35L nadrze nebo podobneho zverstva.
5. 4. 2014 02:17
Re: Magických 100kg - opět
Také jsem se nad tím pousmál, ale je otázka, na kolik v tom má prsty redaktor. Předpokládám, že to převzal z Auto Expressu, kde psali, že Audi doufá v úsporu zhruba 100 kg. Osobně bych čekal, že budou mířit spíš na 150.

Lehčí auto je rychlejší, proto mě zajímá hmotnost.
4. 4. 2014 21:24
Magických 100kg - opět
Hmmmm .... o kolik lehčí bychom tak ten nový model udělali. řekněme 100 kilo, to se dobře pamatuje, dobře se to odečítá, dobře to zní.

Že bychom dokázali 135 ... né to by bylo pro zákazníky na jednu generaci moc...

Anebo ... "Milý marketingu, tvých předepsaných, a v reklamních materiálech již použitých, 100 kilo nedokážeme dosáhnout! Dáme max. 85 kilo!" ... "Milí inženýři, myslíte snad že zákazníci umí počítat? Hlavně že budou mít dobrý, ekologický pocit!"
;-\
Avatar - Hittman
4. 4. 2014 21:12
Re: 4x4
No konečně někdo, kdo mé názory (některé) nepovažuje za důchodcovské a dementní.... Právě přemýšlím, zda si mám koupit Superb 2,5 TDI 2007 160 tis najeto a nebo BMW 535D r.v. 2005 240 tis km a nebo Seat Exeo combi 2,0 TDI 125 kw 2010 a 130 tis najeto..
Superb: dobrý motor bez filtru pevných částic - není tak udušený, tiptronic hydrodynamický (nikoliv dvojspojka), max místa, super výbava (xenon, čidla - vše co potřebuji), seviska, čr původ, sevis za babku dnes..
BMW 535D: měl jsem ho a ten motor je úžasný, sice má tento najeto, ale pvrní majitel a původ v čr, navíc klíček má v sobě najeté km, kus auta, luxus jízda, úsměv na xichtě..ale drahý sevrvis, filtr pevných částic..
Seat: původ audi, vychytaná technika, na dnešní dobu celkem dobrý a spolehlivý motor i když má jen 4 hrnky (, poměrně mladé auto, servis levný a zvládne ho každý
Nevim nevim
Avatar - 3_diamanty
4. 4. 2014 20:38
Re: 4x4
tiez som toho nazoru ze ak sa to s elektrikou prehana a pchame ju vsade tak to nedopadne dobre , niektore veci su proste fajn take ake su.... tiez som radsej za klasicku rucnu brzdu ako za elektricku.... nepochybne odhadnut spravny pomer poctivej mechaniky voci debilnej poruchovej elektrike bude najvacsi problem v buducnosti u aut ... niektori vyrobcovia su uz dnes za racionalnym limitom a pchaju elektroniku aj tam kde uz ju nikto nechce ... tusim som staromodny ale smer akym sa vyvija automobilovy priemysel ma skutocne netesi ... za 15 rokov budeme mat aj volant na elektriku a otacat ho budeme ocami.... skur.via tie automobilky vsetko co je dobre a osvedcene.... skoda reci....

tusim si mi dvaja musime kupit auto este dnes ... nejaku V8 benzinovu najlepsie z USA .... ;-) :yes: leb ov buducnosti nas nic pozitivne u aut necaka ..... a ja elektromobil rozhodne nechcem a ani ziadny zaprdeny diesel s vypinanim "vsetkych" valcov co bude zrat 2,99L na papieri....