Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky Peugeotu: Facelift 308, elektrická 208 a co bude s 508?

David Bureš
Diskuze (1)
Po mohutné expanzi v oblasti SUV se Peugeot zase zaměří na klasické modely. Spolupracovat na nich bude s Opelem.

V souvislosti se značkou Peugeot se aktuálně mluví hlavně o spojení koncernu PSA se značkou Opel. Právě společná budoucnost s německou automobilkou z Rüsselsheimu nepochybně ovlivní i chystané vozy se lvem ve znaku. Opelům totiž budou mít velice blízko.

To nepochybně platí pro novou generaci modelu střední třídy 508, která navzdory dřívějším spekulacím skutečně přijde, což nám letos v Ženevě potvrdil sám šéf značky Peugeot Jean Philippe Imparato. Automobil využije techniku Opelu Insignia, přičemž podle některých zákulisních zpráv bude mít opelu blízko i svým vzhledem. Že by se jednalo jen o přeznačkovanou verzi insignie ve stylu Buicku Regal, která by nedostala typický detail peugeotů v podobě interiéru i-cockpit, se nám moc nezdá. Některé zprávy z Peugeotu tak ale skutečně mluví. Tak se nechme překvapit, protože novou 508 bychom mohli spatřit ještě letos.

Právě na insignii je mimochodem vidět, že Opel se od dosavadního vlastníka, koncernu General Motors, zatím zcela neodtrhne. Němci i nadále počítají s tím, že budou vyrábět auta také pro další značky GM. Mezi nimi jsou právě sesterské modely insignie, Buick Regal pro Ameriku nebo Holden Commodore pro Austrálii.

V březnu 2018 se pak má na ženevském autosalonu představit druhá generace malého modelu nazvaného 208. Ta bude údajně hodně podobná s budoucím Opelem Corsa, když německý výrobce kvůli nové spolupráci bude muset použít francouzskou platformu, která vzniká ve spolupráci s Dongfengem, čínským partnerem Peugeotu.

Nová 208 patrně ještě více zdůrazní luxusní nádech, kterým by se mohla vymezit proti corse. Jistotou je příchod elektrické verze kvůli emisním normám, na níž by Peugeot mohl využít zkušeností Opelu v této oblasti. Ten aktuálně na vybraných trzích nabízí elektrickou Amperu-e, dvojče Chevroletu Bolt.

Další německou spolupráci pak vidíme už dnes. Letos uvedený Opel Crossland X je crossover s francouzskou platformou (včetně motorů), kterou použije i budoucí generace Peugeotu 2008. Přestože má Crossland X velikostně velice blízko Mokce X, její nástupce přece jen dorazí. Opel potvrdil, že to bude v roce 2019, přičemž se tento model bude vyrábět v Rüsselsheimu.

Nejbližší novinkou je nicméně modernizovaná 308, která naopak s Opelem nebude mít moc společného. Facelift byl již připraven před spojením s Němci, oficiálně bude představen někdy během léta. Na internet nicméně už pronikly první snímky, které ukazují jen jemné tvarové změny tohoto evropského Auta roku 2014. Poznávacím znamením bude maska chladiče, do níž se z kapoty přesune logo značky, přesně ve stylu loni inovované 2008.

David Bureš
Diskuze (1)
Avatar - del42sa
8. 4. 2017 10:19
nová 508
Pokud novou 508 uvidíme ještě letos a nebude to jen přeznačený Opel insignia, tak těžko může využívat jeho techniku. To je prostě blábol roku pane Bureš. ;-) Stejně tak se těžko věří tomu, že téměř hotový Opel Corsa jehož vývoj určitě nebyl zadarmo bude jen tak lusknutím prstů používat platformu PSA/Donfeng. :-! Platformy totiž nejsou jako ponožky, které by se daly jen tak přezouvat.