Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Ford Mondeo: Na konci roku 2014 a rovnou s faceliftem?

Aleš Jungmann
Diskuze (52)
Šéf anglického Fordu potvrdil, že nové Mondeo přijde na konci roku 2014. Znamená to tedy, že máme čekat rovnou faceliftovanou verzi?

Zdá se, že průtahy jsou u konce. Ford (konečně) do Evropy přiveze novou generaci Fordu Mondeo, představenou už v lednu 2012 na autosalonu v Detroitu. Nastává tak poměrně očekávatelná otázka: nezabije Ford dvě mouchy jednou ranou a nepředstaví rovnou faceliftovanou verzi?

Mark Ovenden z Fordu UK tuto domněnku nepotvrdil, ve hře však rozhodně zůstává. Mondeo však jistě půjde na odbyt i bez úpravy vzhledu; facelift by ale mohl být brán jako jistá forma omluvy: „Ok, čekali jste, ale tady máte zbrusu nový vůz“. Navíc zbytek světa už má Mondeo (respektive Fusion) tak jako tak trochu okoukané.

Na co se ale můžeme těšit určitě je čtyřválec EcoBoost o zdvihovém objemu 1,5 litru, který svými parametry doplní a později nejspíš nahradí současnou čtyřválcovou šestnáctistovku, oproti které se bude moci pochlubit nižšími emisemi. Přesná technická data prozatím nejsou k dispozici. To však není vše, nové Mondeo se představí i s tříválcem v před několika lety nemyslitelném zdvihovém objemu 1 litr. Díky němu se z Mondea stane jedno z nejčistších aut ve třídě.

Nové Mondeo, dlouhé 4.869 mm, široké 1.852 a vysoké 1.476 milimetrů, budou dále pohánět benzinové čtyřválce o objemu 2,0 a 1,6 litru plus naftové agregáty o objemu 2 litry (v několika výkonových verzích) a nový čtyřválec 1.5 TDCi. Standardem bude šestistupňový manuál, za příplatek dostanete dvouspojkovou skříň Powershift či (konečně) pohon všech kol. Dočkají se také zastánci „zelené“ koncepce aut, Mondeo by mělo být i v Evropě nabízeno jako hybrid (Mondeo Hybrid) a plug-in hybrid (Mondeo Energi), u obou bude mít špinavou práci mít na starosti dvoulitrový přeplňovaný benzin.

Mondeo bude nabízeno také jako kombi, vzhledem k posouvání termínů si však budeme muset počkat nejspíš až na rok 2015.

Aleš Jungmann
Diskuze (52)
18. 9. 2013 22:39
Re: nemáme se už dnes líp než zítra?
Zapátrej, proč je Mondeo v Evropě tolik opožděné. Máme, co chceme.
Avatar - woody-alien
17. 9. 2013 22:04
Re: tlama
Je pravda, že v téhle "brutus" úpravě jsem to snad ještě neviděl. Všichni to maj lakovaný a dá se to přehlédnout. A navíc, kdybych o tomhle třeba švagrovi něco říkal, tak vůbec nebude chápat, o co mi jde, a půjde mi ukázat prostor pro osazenstvo, prostor pro psa a bude mi vyprávět, jak se s tím dobře jezdí a že má najeto za 5 a půl roku 200 tisíc a S-Max pořád drží. ;-)
Avatar - Midlosek
17. 9. 2013 16:43
Re: Otazkou bude cena
Pokud bych to počítal tak jak píšeš, je to 750 000,- Kč (skoro milion, že :))
Srovnatelná konfigurace a výbava Mondea (2007) je aktuálně za 850 000,- a není to čtyřkolka. Opravdu nevím, jestli se dá vůbec najít výrobek, který je v USA dražší než v Evropě.
Mimochodem, už se u nás našel někdo, kdo tohle auto dotáhl a pokouší se ho prodat za 1 043 000,- Kč. Bohužel uvidíme až za rok, jak daleko jsou tyhle spekulace od reality ;)
17. 9. 2013 16:24
Re: Otazkou bude cena
Vazne? Tak si vezmete aktualni kurs, k tomu pripoctete DPH a jste na skoro 800.000Kc. To proti aktualnim akcnim nabidkam na EU trhu neni zadna slava.
Avatar - white label
17. 9. 2013 14:58
Re: Nejhnusnější Mondeo všech dob
Ta guma by tam byla právě proto, abys tam případně neměl ty střeva. >:-[]