Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Nissan Versa v USA: Americká Thalia za 200.000,-Kč

David Bureš
Diskuze (23)
Nástupce modelu, který známe jako Tiida, se začíná prodávat. Silueta a cena připomíná Thalii, je to ale nižší střední!

Zatímco v Šanghaji Nissan představil druhou generaci globálního hatchbacku Tiida, pro autosalon v New Yorku si připravil novou generaci levného sedanu Versa. Minulé generace obou vozů byly svým vzhledem totožné, ty nové se však navzájem liší.

Druhá generace Tiidy využívá výraznější křivky, Versa však zůstává nenápadnou. Oba vozy se podobají lichoběžníkovou maskou, světlomety jsou však už jiné. Prostředkem střechy Versy prochází mírné prohloubení, které snižuje hluk v kabině.

Kabina plynule přechází do víka zavazadlového prostoru. Toto řešení pomáhá snížit součinitel aerodynamického odporu, jehož hodnota je 0,31.

Nissan Versa bude pohánět druhá generace čtyřválcového motoru HR16DE, tedy stejná jednotka jako v nové Tiidě a dalších modelech Nissanu – Note, Qashqai či Juke. Pod tímto označením se skrývá zážehová šestnáctistovka, ve Verse naladěná na výkon 80 kW v 6.000 min-1 a točivý moment 145 Nm v 4.400 min-1.

Síla motoru bude posílána na přední kola přes pětistupňový manuál, nebo přes bezestupňovou převodovku CVT. Její převodový poměr je 7,3:1, oproti předchozí verzi má tato převodovka nižší tření, je menší a lehčí.

Spotřebu paliva snižuje dvojité vstřikování a variabilní časování sacích a výfukových ventilů CVCT, které již v minulosti použil například model Maxima. Nissan předpokládá, že Versa s manuálem bude mít kombinovanou spotřebu 7,8 l/100 km. Udávaná kombinovaná spotřeba verze s CVT je 7,1 l/100 km. Versa bude prvním Nissanem v USA doplněným logem Pure Drive, který označuje vozy s nízkou spotřebou.

Versa je s délkou 4.455 mm o 15 mm kratší a s výškou 1.514 mm o 30 mm nižší než předchozí generace. Šířka 1.694 mm a rozvor 2.600 mm zůstaly zachovány. Zavazadlový prostor má objem 419 litrů.

Automobil je postaven na globální podvozkové platformě V, kterou poprvé použila současná, čtvrtá generace Micry. Oproti předchozí platformě B ji tvoří méně komponent a je o 68 kg lehčí.

Přední náprava používá vzpěry MacPherson, ta zadní torzní příčku s předními a zadními stabilizátory. Přední brzdy jsou kotoučové, ty zadní však bubnové. Kola jsou v základu ocelová a 15palcová, celosezónní pneumatiky s nízkým valivým odporem mají rozměry 185/65.

V nabídce budou tři stupně výbavy, přičemž dražší verze se budou prodávat pouze v kombinaci s bezestupňovou převodovkou CVT. Základní S bude vybaveno šesticí airbagů, hlídáním tlaku v pneumatikách či systémem kontroly trakce.

SV proti základní výbavě nabídne tempomat, chromovaný lem masky chladiče, elektricky ovládaná vnější zrcátka v barvě karoserie a elektrické stahování oken.

Vrcholné SL výbavu rozšíří o 15palcová hliníková kola, chromované vnitřní kliky dveří, zadní sedadla sklopná v poměru 60/40, Bluetooth hands-free, ovládání rádia na volantu, přípojku USB a k iPodu.

Další příplatková výbava zahrnuje navigační systém s 5palcovou dotykovou obrazovkou a satelitní rádio.

Nový Nissan Versa bude možné objednat v osmi odstínech karoserie – metalické modré, modré Onyx, černé Super, stříbrné Brilliant, šedé Magnetic, červené Brick a lacích Fresh Powder a Titanium, který byl primárně nabízen pro sportovní kupé GT-R.

Výroba Nissanu Versa bude probíhat v mexické továrně Aguascalientes, kde se pro americký trh rovněž kompletuje model Sentra. Samotný prodej začne v průběhu letošního léta, cena Versy startuje v USA na částce 10.990 dolarů (cca 187.000,- Kč). To z ní činí nejlevnější auto na americkém trhu.

David Bureš
Diskuze (23)
Avatar - Special-line
14. 7. 2011 08:18
Re: Nissan
Co nabízejí vím a vím že toho nabízejí hodně. Ale zdá se mi že to na ulicích není zvlášť moc vidět že by jezdilo nějaký zaznamenatelný množství. Už nevím jak to přesně napsat. Prostě se mi zdá že dříve jsem viděl tolik nových Primer a Almer co už dnes nových Nissanů nevidím a když tak je to nějaký crossover nebo něco podobného. Micru už jsem neviděl dlouho a Note snad jen u prodejce. Asi se Nissan v současné době orientuje svým portfoliem jinak než co by češi kupovali po větších počtech.
13. 7. 2011 22:31
Re: O.K
presne tak, podobnu cenu maju logany a podobne auta (nic voci nim) a prave proti tymto by to mohla byt zaujimava volba. Pravdepodobne zakladna vybava v usa nebude obsahovat svihadla vpredu a podobne vymozenosti. Taktiez to ma slusny zakladny motor
13. 7. 2011 22:06
Re: Nissan
Jestli jsem ranil tvé gramatické cítění, tak se ti moc omlouvám, nějak jsem si tu chybu neuvědomil... :-)
13. 7. 2011 21:33
Re: Nissan
Akorát se mi zdá, že už ten úspěch Nissanu stojí příliš na Qashqai a že už nedokážou nabídnout ve jmenovaných kategoriích až tak konkurenceschopný modely jako dřív... a to je trochu škoda...
PS: Trochu se omlouvám, myšlenka není tak špatná jako její formulace (musím na tom ještě trochu máknout :-) )...myslel jsem to převážně z pohledu zákazníka, nikoliv automobilky...
Avatar - pelikoš
13. 7. 2011 21:14
Re: Nissan
občas zabrouzdej na nějaký web [odkaz] a mrkni se co se nabízí,připadá mě,že jsi spal 20 let ;-)