Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Volkswagen Polo R WRC pro sezonu 2017 už finišuje vývoj

David Bureš
Diskuze (3)
Závodní speciály budou mocí být dle nových pravidel WRC širší a výkonnější. Na nové regule už zareagoval také Volkswagen.

V příští sezoně začnou ve světovém šampionátu v rallye platit nová pravidla, díky nimž mají být závodní speciály vzhledově atraktivnější a především rychlejší než dosud. Navzdory snahám o šetření nebude v šampionátu nadále chybět ani Volkswagen, který nového závodníka pečlivě testuje. Vývoj se dokonce už dostal do takové fáze, že se už blíží ke konci.

Volkswagen se naposledy pochlubil fotografiemi z testování nového speciálu ve Finsku, kde se za volant auta vedle pilotů stáje Sébastiena Ogiera a Jari-Matti Latvaly posadil i bývalý rallye závodník a nynější testovací jezdec značky Marcus Grönholm. Zajímavostí je, že černobílou „testovací“ kombinaci chce tým používat i v následující sezoně.

Přestože se již blíží premiéra nové generace pola, závodní vůz pro příští sezonu bude i nadále postaven na základech aktuálního Pola R. Výkon jeho přeplňované šestnáctistovky však díky novým regulím bude moci vzrůst až k hodnotě 283 kW (385 k). Rozdílem inovovaného Pola R WRC je i širší karoserie (dle pravidel až o 55 mm více než dosud) nebo větší zadní křídlo.

„Všechno by mělo být připravené na homologaci FIA k 1. listopadu. Poté již nebudeme moci nic měnit, alespoň pokud nám to FIA nepovolí. Na konci tohoto měsíce se dostaneme do fáze závěrečných zkoušek a měření. Závěrečnou specifikaci auta bychom měli mít zhruba na začátku září,“ říká k probíhajícímu testování technický ředitel Volkswagenu François Xavier-Demaison.

Volkswagen sice vede letošní průběžné pořadí týmů WRC, šampionátu však nedominuje tak jako v minulých letech. Je to tím, že během testování vkládá všechny své síly do vývoje nového speciálu. V příští sezoně se totiž může těšit na tužší konkurenci než letos.

Inovované speciály dle nových pravidel pro nadcházející sezonu chystají i Hyundai a Ford (respektive M-Sport). Citroën se pak vrátí v plné síle se zcela novým vozem, na bázi nové C3. Návrat do šampionátu pak po letech chystá i Toyota, a to s Yarisem WRC. Promotér šampionátu Oliver Ciesla navíc tvrdí, že probíhá jednání i s dalšími značkami, které o vstup do WRC mají také zájem. V této souvislosti se nejčastěji mluví o Fiatu (Abarthu), který by do rallye rád nasadil speciál odvozený od 124 Spider nebo 500X.

David Bureš
Diskuze (3)
25. 7. 2016 20:53
Re: WRC
jeste jim 100 chybi ale uz takhle jsou o dost rychlejsi
25. 7. 2016 18:53
Rus
Naposledy jsem takhle viděl pelášit Volodě, když do krámu dovezli vodku.
Avatar - Pradeda77
25. 7. 2016 18:29
WRC
Zda se, ze se posunujeme zpet k Group B. Doufejme, ze tentokrat to nebudou jatka. :-!