Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Citroën C3 na prvních fotkách, zatím jako rallye speciál

David Bureš
Diskuze (0)
Citroën se do WRC v příštím roce vrátí v plné síle a s novým speciálem. Dnešní DS 3 nahradí Citroën C3.

Organizátoři světového šampionátu v rallye pro příští sezonu přichystali několik technických změn, které mají vést k větší atraktivitě závodů. Na příchod těchto novinek se jednotlivé značky již připravují, přičemž návrat do rallye chystají i Toyota a Citroën. Právě francouzský výrobce do WRC nasadí nový speciál na základech nové generace modelu C3.

Podobu připravované třetí generace C3 Citroën zatím nezveřejnil, přesto už tušíme, jak nový malý hatchback bude vypadat. Na oficiálních stránkách šampionátu WRC se totiž objevily první fotografie z testování C3 WRC. A pokud si odmyslíme masivní blatníky, spoiler na zádi nebo upravený přední nárazník, dostaneme novou produkční C3.

Z fotografií rallye speciálu vyplývá, že design nové C3 naváže na C4 Picasso a C4 Cactus. Úzká vodorovná linka s úzkými světly a rýsující se větší světla pod nimi naznačuje, že C3 dostane podobnou avantgardní příď jako již prodávané modely. Z Cactusu pak podle dřívějších zpráv mají být převzaty vzduchové kapsy Airbump chránící karoserii před poničením. Ty ale na C3 WRC samozřejmě nespatříme.

Z nových technických regulí vyplývá, že pod kapotou C3 WRC se objeví přeplňovaná šestnáctistovka naladěná na zhruba 380 koní (280 kW), což je o nějakých 80 koní více než dnes. Zvýšení výkonu umožní zvětšení restriktoru sání z 33 na 36 mm. Spolu s tím budou moci být nové speciály o 25 kilogramů lehčí než ty dnešní. Navíc budou moci mít lepší aerodynamiku.

To v sériové C3 počítejme spíše s menšími motory. Z těch benzinových by měly být k dispozici tříválce 1.0 PureTch a 1.2 PureTech, turbodiesely má zastoupit 1.6 BlueHDi a možná i nová vznětová patnáctistovka. Manuální převodovku v nabídce doplní i robotizovaná z dílny Aisinu.

Nová generace Citroënu C3 se má světu poprvé ukázat na podzimním autosalonu v Paříži. O produkci se postará slovenská továrna Skupiny PSA v Trnavě, a to kvůli snížení výrobních nákladů. Dnešní C3 se vyrábí ve francouzském Poissy.

Citroën je vůbec prvním výrobcem, který ukázal zcela nový speciál pro nadcházející sezonu WRC. Volkswagen zatím zveřejnil pouze skicu nového auta, které bude upraveným dnešním Polem R. Také Hyundai chystá evoluci dnešního auta – i20 WRC. Toyota se pak do WRC vrátí s Yarisem. Na voze podle nových pravidel údajně pracuje také stáj M-Sport, která dnes závodí s Fordem Fiesta. O WRC se navíc zajímá i Fiat.

David Bureš
Diskuze (0)