Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novým šéfem Lotusu se stal bývalý prezident PSA Jaen-Marc Gales

David Bureš
Diskuze (3)
Nový šéf Lotusu má dlouholeté zkušenosti s prací v automobilovém průmyslu. V minulosti pracoval u PSA, Daimleru nebo Volkswagenu.

Automobilka Lotus oznamuje změnu ve svém vedení. K 1. květnu se novým generálním ředitelem firmy stává Jean-Marc Gales. Tato funkce bylo po propuštění Danyho Bahara v roce 2012 neobsazena, o vedení značky se staral Aslam Farikullah z funkce provozního ředitele.

Farikullah v Lotusu zůstává, pracovat bude po boku nového generálního ředitele. Vedle provozního ředitele zůstává také členem představenstva firmy.

Gales je zkušený manažer, v minulosti zastával pozice v několika automobilkách – v Daimleru, General Motors a Volkswagenu. Mezi lety 2009 a 2012 byl prezidentem francouzského koncernu PSA Peugeot-Citroën, kde pod jeho vedením došlo k restrukturalizaci prodejního řetězce a expanzi prémiové divize DS značky Citroën.

Po odchodu z PSA se Gales stal generálním ředitelem Evropské asociace automobilových dodavatelů (CLEPA), v této funkci setrval do letošního roku. Pod vedením tohoto dnes jednapadesátiletého Lucemburčana například vznikla strategie lobbování v Evropském parlamentu a Evropské komise.

„Věříme, že se svými silnými technickými a manažerskými znalostmi a vůdcovstvím bude Jaen-Marc schopen řídit plán transformace Lotusu a dále posílit podnikání a schopnosti Lotusu,“ říká ke jmenování Galese do funkce generálního ředitele Lotusu Dato’ Abdul Harith Abdullah, generální ředitel automobilky Proton, která britského výrobce sporťáků vlastní.

Zatímco poslední generální ředitel Lotusu Dany Bahar měl velkolepý plán na mohutné rozšíření nabídky Lotusu, jeho nástupce – provozní ředitel Farikullah – dal těmto ambiciózním plánům vale. Místo rozšíření nabídky se zaměřil na to, aby automobilka snížila výrobní náklady a nabídla kvalitnější vozy. Rostoucí prodeje pak mají přivést Lotus k zisku.

Velkou novinkou zavedenou Farikullahou je nicméně doplnění nabídky Lotusu o motocykl, superbike C-01, který vyvinuly firmy Kodewa a Holzer Group. Nové automobily podle loňských zpráv v dohledné době čekat nemáme, Lotus pouze nabídne nové variace stávajících modelů. Zatím posledními takovými auty jsou Exige S s karoserií roadsteru a závodní Elise S Cup R.

David Bureš
Diskuze (3)
5. 5. 2014 15:13
Re: Nevím, školy na to nemám,
Tezko rict, mozna se nikdo jiny neprihlasil :-)
Avatar - Stejsn
5. 5. 2014 14:46
Nevím, školy na to nemám,
ale najmout do vedení automobilky manažera, za jehož působení se minulá automobilka ocitla v červených číslech, není to podivné? Ale nevidím pod povrch, třeba za nic z toho nemůže a naopak PSA pozvedl. Napíše mi k němu někdo víc?