Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Opel GT Concept: Blesk chystá do Ženevy něco sportovního

Aleš Dragoun
Diskuze (11)
V Rüsselsheimu kují pikle a připravují bonbónek. Sportovní a údajně puristický. Nový Speedster? Velké gétéčko? Nebo snad Astru GTC?

Název Opel GT Concept říká jen to, že nový blesk bude studií, která spadá do třídy Gran Turismo. Krátké video neodhaluje kromě loga, které je navíc stylizované do podoby zadního světla a tvoří jej nápis GT, vůbec nic. Klasika, marketingové přihřívání polívčičky, aby se o novince psalo, i když vlastně ještě nikdo neví, jak vypadá a o to vlastně je. V kratičkém filmu si zahrál samotný šéf evropské divize Karl-Thomas Neumann.

Pod pojmem „vzrušující puristický sportovní vůz“ si většina z nás představí něco ve stylu Opelu Speedster. No ale automobilky v tiskových zprávách rády přehánějí, že? Návštěvníci detroitské NAIAS mohou ve světové premiéře spatřit sériové výrobě poměrně blízký koncept Buick Avista, velké gétéčko s třílitrovým šestiválcem přeplňovaným dvěma turby. Motor dává 298 kW, síly k překonáváni dlouhých vzdáleností má tedy dost. A Opel se může k takovému autu bez problémů vrátit, ať už ponese název Calibra, nebo raději Monza... Vizualizací i showcarů ideových nástupců se za posledních dejme tomu patnáct let objevily mraky a nic z toho. Ale v poslední době jich také pár bylo k vidění...

Že by šlo jen o stylistické cvičení na téma „nové tvary“? Současný designový jazyk není zas až tak okoukaný, i když Rüsselsheim tvrdí něco o jeho evoluci. Nová Astra navíc zatím ještě neexistuje coby třídveřové GTC (GT Concept.. aha!). Konkurence, třeba Volkswagen, chce sice třídveřáky v nižší střední zazdít úplně a z malých aut až na výjimky zcela zmizely, ale proč nejít proti proudu? Opel tu navíc dva modely s názvem GT už měl. Oblou klasiku z přelomu 60. a 70. let a dvoumístný roadster s plátěnou střechou zpoza Velké louže. Těch se v Evropě prodalo pár a potkat ho je opravdová vzácnost.

Další video Opel odhalí 21. ledna a dušuje se, že ukáže více. Máme se tedy na co těšit. Novinku na vlastní oči však uvidíme až začátkem března v Ženevě.

Aleš Dragoun
Diskuze (11)
Avatar - Googlit
15. 1. 2016 08:12
Re: Astra GTC
Tak to se docela těším. Kupé z géčkové astry umí dělat parádu i dnes. Nicméně to vůbec není v rozporu s tím co píšu. Prostě definitivní odstřihnutí gtc od astry...
Avatar - Bully_
15. 1. 2016 08:00
Re: Astra GTC
:yes: Taky jsem zvedavy.
15. 1. 2016 07:32
Re: Astra GTC
Ano, máš pravdu, bude to menší a nahradí Astru GTC. Půjde proti Audi TT nebo P RCZ. Teď jsem to prosvištěl a tento scénář je nejpravděpodobnější.
Nicméně klasický kupé, žádný CC ;-)
Avatar - sargis
15. 1. 2016 07:26
Re: Astra GTC
Mozna to bude nakoniec na styl Cascady, kde Astru Cabrio nahradil samostatný vacsi model, 3D Astra nebude a nahradi ju vacsie kupe okolo 4,5m na jej baze.
15. 1. 2016 06:34
Re: Astra GTC
Ne, bude to větší kupé, předstupeň sériové verze konceptu Monza, případně už produkční model.