Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Petice: Ve Vratislavicích nad Nisou nechtějí Ferdinanda Porscheho

Jan Mička
Diskuze (104)
Myslíte si, že je Ferdinand Porsche ikonou úplně všude? Najdou se místa, kde jej upřímně nenávidí.

Konkrétně ve Vratislavicích nad Nisou, kde někteří zdejší obyvatelé světoznámého automobilového konstruktéra nemohou vystát. Důvodem je jeho nacistická minulost. Ferdinand Porsche byl totiž od roku 1937 členem Národně socialistické německé dělnické strany. Po 2.světové válce byl za spolupráci s nacisty odsouzen na 22 měsíců vězení.

Velká vlna odporu se mezi obyvateli libereckého městského obvodu zvedla po vzniku památníku Ferdinanda Porscheho, který se 3. září 1875 ve Vratislavicích nad Nisou narodil. Mezi hlavní protagonisty se řadili především obyvatelé židovské obce a ti, kteří zažili 2. světovou válku. Radnice na výtky reagovala změnou názvu památníku a především doplnila text, který přiblížil Porscheho nacistickou minulost.

Prozatím posledním krokem je vymazání jeho jména z uvítacích tabulí při vjezdech do města. Opatření již schválila městská rada a nyní dále přemýšlí, jak jméno Ferdinand Porsche ve spojení s obcí dále omezit. Ovšem s vynaložením co nejméně nákladů.

Jan Mička
Diskuze (104)
10. 12. 2013 22:37
Re: Nácek a dobrý konstruktér
Pravda a opět F.Porsche tam měl nemalou zásluhu...Volkswagen
10. 12. 2013 22:35
porsšák:D
Chce se mi zvracet z Vás kdo chce vymazat jednoho z nejlepších konstruktéru své doby z dějin.S prominutím Vratislavice jsou už v *,já jsem si pamatoval Vratislavi jen podle něho,pivovar tam už pod svým jménem není.Odsuzuji 2 světovou válku,to je jedna věc,ale Vy být ambiciózní konstruktér a Vám by bohužel Hitler dal zakázku Lidového vozu nezvali by jste to?Ať takhle fraška dopadne jak chce,z dějin to nevymažete že byl on dobrej,Vy se jen šidíte o tu čest že tenhle člověk byl bezvadnej konstruktér.Běžte se bodnout!!!Měl on snad na svědomí jediný život na svědomí???

PS: do dnes i domácí nazývají jeden kopec:,,PORŠÁK",díky tomu se tam konají i srazy postavení prezidenta posche clubu cz,chápu....
Avatar - white label
28. 11. 2013 16:15
Re: ha
To není primárně o rozdílných principech těchto obdobných ideologií, to je spíš otázka konkrétní případů, jejich prosazován a konkrétních lidí s tím spojených. "Kovaný" komunista si přeje socialismus/komunismus "všude", stejně jako nacista/fašista nacismus/fašismus. Tak jako vedl Hitler válku pod "vlajkou nacismu/fašismu", mohl/může někdo jiný vést podobnou válku pod "vlajkou komunismu/socialismu", na jak velké území si při tom myslí/troufne, není primárně otázkou konkrétní ideologie, kterou k tomu používá/využívá/zneužívá.
Ideologie (včetně náboženství) prostě mohou být mocnou berličkou k prosazování všemožných (a různě velkých) zájmů jedinců, nebo skupin.
28. 11. 2013 10:40
Re: ha
Já doplňoval Gilgita abych poukázal na to že mezi těmito ideologiemi rozdíl byl. Ty jsi přiběhl a začal se prsit tím že víš jak to bylo všem k hounu. O uvozovkách jsi mi neřekl nic nového, to nás kupodivu učili i na základní škole už za socialismu. ;-)
Avatar - white label
28. 11. 2013 09:56
Re: ha
S touto "logikou" jsou vlastně zbytečné i tvé příspěvky, nebo máš pocit, žes mi v diskusi sdělili něco, co jsem dosud nevěděl...?

P.S. V mém druhém příspěvku ses alespoň dozvěděl něco o alternativním použití uvozovek. ;-)