Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Petrolheadi se hrozí. Lotus bude vyrábět svá auta v Číně!

David Bureš
Diskuze (0)
Tradiční britskou značku od roku 2017 vlastní Číňané. Už plánují výrobu Lotusů v nejlidnatější zemi světa.

Lotus je od šedesátých let úzce spjat s britským městem Hethel, kde sídlí i vyrábí svá auta. Už brzy to však nebude jediné místo výroby, Lotus totiž nově bude vyrábět také v Číně. Pravověrní fanoušci jsou asijskou produkcí zhrozeni, máme ale pro ně dobrou zprávu.

Výroba tradičních sporťáků, kterými se Lotus nejvíce proslavil, totiž zůstane zachována v Hethelu. Čínská továrna se totiž zaměří na produkci chystaného SUV, které má nejvíce zaujmout právě na tamějším trhu.

„Lotus prochází vzrušujícím vzkříšením za podpory Geely a globální rozšiřování výroby je klíčovou součástí firemní strategie,“ komentuje vedení automobilky plány na výrobu v Číně v oficiálním prohlášení.

Výroba bude probíhat v nově budovaném závodě ve městě Wu-chan, do něhož majitel Lotusu, čínská automobilka Geely, investuje na 1,3 miliardy dolarů. Závod je projektován na produkci 150.000 aut ročně, vedle SUV od Lotusu tam budou vyráběny i modely Geely.

Nový závod přitom nemá nijak ohrozit domovský podnik Lotusu, ba naopak. „Lotus a naši akcionáři jsou plně odhodláni vyrábět sportovní auta v Hethelu a rozšiřovat naše vedení v Norfolku, včetně investic do výroby a náboru nových pracovníků,“ tvrdí automobilka prostřednictvím svého mluvčího. Jen v současné době Lotus hledá pracovníky na 182 volných pozic.

SUV Lotusu je plánováno pro rok 2020. Konkurovat chce Porsche Macan, přičemž vsadit chce hlavně na vynikající jízdní vlastnosti. „V zatáčkách bude jezdit jako žádné jiné auto v daném segmentu,“ říkal o něm bývalý šéf Lotusu Jean Marc Gales. Novinka přitom údajně využije techniku Volva, Geely je totiž majitelem i švédské automobilky, a tak je tato kooperace logickou volbou. Dosud se Lotus spoléhal na agregáty Toyota.

Rival Porsche Macan ale není jedinou novinkou, kterou u Lotusu chystají. Jestliže SUV je „čínský“ projekt, druhý chystaný vůz je jasně „britský,“ vznikat bude nepochybně v Hethelu. Půjde o elektrický hypersport, který má dokázat, že je Lotus špičkou v oboru. Zároveň bude jakýmsi důkazem, že v Hethelu začíná nová éra.

David Bureš
Diskuze (0)

Doporučujeme