Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pick-up Chevrolet Steva McQueena se prodává za 1,2 milionu korun

Aleš Dragoun
Diskuze (5)
Jméno Steva McQueena je spojené s automobilovými závody a vozy Porsche. Ale on nevlastnil pouze devětsetjedenáctku...

Legendární americký herec nejvíce proslul coby Michael Delaney ve filmu Le Mans. Určitě si vzpomenete i na roli poručíka Franka Bullitta ve stejnojmenné kriminálce, u nás uvedené pod názvem Bullittův případ. Automobilová honička v uličkách San Francisca je jednou z těch nejslavnějších, které se kdy objevily na stříbrném plátně.

Jenže McQueen nebyl jen milovníkem rychlých vozů Porsche a Ferrari. Ano, závodil sice také na terénních motocyklech, dokonce se stal členem amerického týmu na Šestidenní! Ale pro soukromé účely používal i jiné stroje, třeba poválečný „nákladní“ chevrolet!

Baculatý tmavě zelený Custom HD 1-Ton Pick-up pochází z roku 1952, pohání jej řadový šestiválec. Má klasickou celistvou lavici a na korbě obytnou nástavbu z oceli a hliníku. Pozinkovanou, takže hnědý mor ji nedostane. Zajímavostí užitkového historika jsou i kanystry na bocích. Označení říká, že jeho užitečná hmotnost činí celou jednu tunu, dřevo z lesa na něm ale neodvezete. Beztak by to byla škoda, akorát by se zničil.

Na voze jsou i štítky z dražby v Imperial Palace v Las Vegas, která se konala 24. a 25. listopadu 1984 čtyři roky po jeho smrti. Prodávala se zde jeho pozůstalost. Ano, tento truck Steve skutečně vlastnil, je to doložené i dokumentací včetně certifikátu pravosti a registrace s patřičným podpisem datované 5. dubnem 1978.

Auto ve velmi pěkném stavu je nyní k mání na eBay za vyvolávací cenu 50 tisíc dolarů (1,22 milionu korun). Část konečného výtěžku dostane zařízení pro problémovou mládež The Boys Republic v kalifornském Chino Hills. McQueen tam coby mladistvý rebel také pobýval, matka jeho výchovu sama nezvládala a pozdější slavný herec se na ulici dostal do problémů se zákonem. Později tuto školu finančně podporoval.

Aleš Dragoun
Diskuze (5)
Avatar - Stejsn
20. 8. 2015 22:55
a pak to viděli soudruzi z en dé er,
všechny parametry vydělili dvěma (včetně počtu válců, jejichž zdvihový objem ovšem vydělili mnohem větším číslem) a tak vznikl Barkas Framo :-!
Avatar - Barrichello
20. 8. 2015 13:41
Re: Nádherný kousek
Jojo, zlatý časy, aut realtivně málo, poctivý železo, levnej benzín. Super
20. 8. 2015 12:13
?
Opravdu měl "devětsetjedenáctku" ? Opravte si to.
Avatar - 3_diamanty
20. 8. 2015 12:08
Re: Nádherný kousek
krasny kusok.... to musela byt nadhera jazdit vtedy takymito autami :yes: ...
Avatar - Barrichello
20. 8. 2015 09:49
Nádherný kousek
a ještě po slavném majiteli. Opravdu super kousek :yes: :yes: