Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pininfarina Cambiano: Ekosedan pokračuje v odhalování

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Studio Pininfarina nám servíruje další dvě oficiální fotky konceptu Cambiano, který se představí za zhruba měsíc a půl v Ženevě.

Na první zveřejněné fotografii byla patrná část přídě s diodovým světlometem. Další dvě odhalují část prosklené střechy, kapoty a boky s výraznými prolisy blatníků. Ač oficiální materiály Pininfariny tvrdily striktně, že se jedná o sedan, novinka má zřejmě jen jeden pár dveří. I když, mohou se také otevírat proti sobě. To se dozvíme z dalších snímků, které budou i nadále postupně uvolňovány.

Elegantní, až sportovní linky ovšem čtyřmístnému automobilu upřít nelze. Jak doba velí, je motorem i použitými materiály šetrný k životnímu prostředí, na ekologickou notu se zde hraje velmi silně a nahlas. Pod kapotou tedy čekejme elektromotor, který by mohl být případně doplněn o spalovací pohonnou jednotku, jenž prodlouží dojezd. Chladicí otvory na bocích s emblémem firmy jsou tak nejspíš jen efektními atrapami.

Pininfarina se na rozdíl od konkurence (například firmy Bertone) udržel, byť výrobní kapacity pro jiné automobilky byly zrušeny. Designérské centrum ovšem sídlí v městečku Cambiano nedaleko Turína již tři desítky let a celá dekáda uplynula od otevření centra inženýrského. Takže je důvod k oslavám a pro jméno nového konceptu nebylo třeba chodit příliš daleko.

V italských médiích se nedávno spekulovalo, že Cambiano původně vznikalo jako sedan určený pro De Tomaso. Znovuvzkříšená automobilka totiž loni po představení luxusního crossoveru Deauville (jehož křivky právě studio Pininfarina navrhlo) avizovala, že v blízké budoucnosti chystá vedle výroby tohoto SUV také sporťák a limuzínu. De Tomaso ovšem sužují finanční problémy, kvůli kterým bylo nuceno prodat výrobní licenci na nové Deauville do Číny.

Z velkolepých plánů tak sešlo a již několikrát avizovaný návrat se bude muset odložit. Je tedy možné, že Pininfarina představí již hotový automobil alespoň se svým logem. Cambiano se ve světové premiéře ukáže pod světly reflektorů 6. března 2012 v ženevském Palexpu.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)