Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rimac Nevera pokořen! Pinninfarina Battista má světový rekord ve zrychlení

Filip Melich
Diskuze (0)

Elektrický sportovní model Battista od Pininfariny technicky vychází z chorvatského Rimacu Nevera. Italové se nyní chlubí světovým rekordem ve zrychlení, kterým dárce orgánů překonali.

Designérské studio Pininfarina se pustilo do výroby automobilů a v roce 2018 založilo společnost Automobili Pininfarina GmbH se sídlem v německém Mnichově. V témže roce byl na Concours d’Elegance v Pebble Beach představen první produkční model značky, elektrický sportovní vůz Battista. Nyní automobilka oznámila, že vůz získal titul nejrychleji akcelerujícího auta a pokořil několik dalších rekordů.

Battista se ručně vyrábí v italské obci Cambiano od poloviny roku 2022 a počítá se s celkovou produkcí 150 kusů. Pininfarina říká, že jde o nejvýkonnější auto, které kdy bylo v Itálii navrženo a postaveno. Výrobce oficiálně udává výkon 1.900 koní a točivý moment 2.340 Nm. Battista disponuje čtyřmi elektromotory, pohonem všech kol, akumulátorem o kapacitě 120 kWh a dojezdem až 476 kilometrů na jedno nabití dle WLTP.

Video se připravuje ...

Karbonový monokok vozu, stejně jako elektrická pohonná soustava včetně akumulátoru a elektrických systémů dle dostupných informací pochází z chorvatského Rimacu Nevera, který si v roce 2021 vyjel titul nejrychlejšího produkčního sprintera na čtvrt míle, a to s časem 8,582 sekund. Model Battista svého dárce orgánů překonal a v testovacím areálu Natrax v Indii zajel čtvrtmíli za 8,551 sekund, tedy o 0,031 sekundy rychleji.

Pininfarina Battista se může chlubit také rekordním časem 13,38 sekund potřebným na zajetí půl míle s pevným startem. Kromě toho si elektromobil připsal dva indické rychlostní rekordy – maximální rychlost 358,03 km/h (původní rekord byl 332 km/h) a nejrychlejší Indku za volantem (rychlost 357,10 km/h). Oba rekordy byly ověřeny Federation of Motor Sports Clubs of India (FMSCI).

Už v loňském roce přitom model Battista nasbíral první rekordy na italské trati Nardo. Jde o rekord ve sprintu z 0 na 60 mph (96 km/h) s časem 1,79 s, zrychlení 0-100 km/h zabralo 1,86 s, 0-120 mph 4,49 s a 0-200 km/h 4,75 s. Ke kompletnímu zastavení z rychlosti 100 km/h pak modelu Battista stačí mezi elektromobily rekordních 31 metrů.

Video se připravuje ...

Filip Melich
Diskuze (0)

Doporučujeme