Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Plymouth Radial Air je pick-up s hvězdicovým motorem z letadla

Michal Fokt
Diskuze (0)
Už jsme mysleli, že nás hot rody nemohou ničím překvapit. Opak je ale pravdou, 12,4litrový motor z poválečného hydroplánu bychom v autě fakt nečekali

Automobilové úpravy neznají hranice. Jistý Američan koupil před 30 lety pick-up značky Plymouth a zaparkoval ho na dvoře, aby z něj mohl udělat vpravdě frankensteinovský výtvor. Místo původního motoru zaujal hvězdicový letecký motor, pohánějící v padesátých letech hydroplán Cessna. Má sedm válců a objem šílených 12,4 l, jenž dává výkon lehce přes 300 koní.

A když už se upravovalo, auto dostalo novou, ručně vyráběnou hliníkovou karoserii, jejíž bohaté nýtování se též inspirovalo u letadel. Motor byl za pomoci různých dílů z vrakáče a doma vyrobených komponentů zkombinován s automatickou převodovkou. Celý tento výtvor má ale jeden zásadní problém a asi už tušíte jaký. Letecký motor je chlazený vzduchem, kterého je dost na přídi letadla, ale už ne v karoserii pick-upu, kvůli přehřívání tedy nemůže jet v kuse déle, než 10-15 minut. Tohle video každopádně musíte vidět!

Michal Fokt
Diskuze (0)