Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Podívejte, támhle plave Lamborghini Countach

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Společnost SeaRoader z Velké Británie stojí za vznikem obojživelného stroje, který na první pohled působí jako pravé Lamborghini Countach, ale ve skutečnosti je jen jeho replikou.

V osmdesátých letech dvacátého století se Mike Ryan pustil do navrhování a výroby obojživelných automobilů a založil firmu pojmenovanou SeaRoader. Nejprve postavil stroj, který svými liniemi připomínal malé MPV. Potom následoval Fiat Panda, který přišel o dveře i střechu a naučil se plavat.

Po této dvojici se v dílnách SeaRoader pustili do stavby stroje pojmenovaného Z1A, který mohl díky svému vzhledu přitahovat pozornost i bez schopnosti plout na vodní hladině.

Z1A totiž svůj trubkový prostorový rám s osmiválcem Rover a veškerou techniku potřebnou pro plavbu ukrývá pod karoserií, která až na pár detailů odpovídá Lamborghini Countach 500 QV.

Nejvýraznější odlišnosti v designu Z1A od originálu představuje provedení přídě, kde jsou pouze rozměrné výklopné světlomety a chybí zde pro Countach typické řešení směrových a parkovacích světel pod společným krytem. Dalším pro Lamborghini netradičním detailem je střešní okno a řešení zadních partií, které má nejblíže k verzi Anniversary.

I přes všechny odlišnosti má Z1A vzhledově k originálu velmi blízko a to díky svému trubkovému prostorovému rámu, který rozměrově i proporcemi odpovídá Lamborghini, zatímco nejčastější základ pro jeho repliku v podobě Pontiacu Fiero je příliš krátký.

Z1A si v devadesátých letech užilo popularity filmové hvězdy a zamířilo i do Hollywoodu, ke se dočkalo přestavby řízení z pravé strany na levou. Po návratu do Velké Británie bylo ovšem vše vráceno do původní podoby a vůz byl prodán.

V posledních patnácti letech byl Z1A víceméně u ledu a nebyl využíván na silnicích a ani na vodě. Nyní je ovšem prostřednictvím eBay na prodej a jeho současný majitel jej nabízí za 18.995 britských liber (zhruba 645.000 Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Avatar - 3_diamanty
12. 4. 2016 15:03
Re: hned som si spomenul
jo pozeral som .. aj presne pred rokom davali celu seriu bondoviek na jednej vasej televizii ... nevynechal som myslim ani diel ;-) ... mam rad tieto stare filmy ... daju sa pozriet aj milionkrat a nikdy ma neomrzia ... tieto filmy su skratka nesmrtelne podobne ako aj napr. filmy s Belmondom alebo Funesom ci Budom Spencerom

Moore mi ako Bond tak nejak sedi asi najviac z tych vsetkych Bondov .... snad aj viac ako Connery..... ale aj tak najlepsi je Zub ... to je ukazkovy zaporak >:D :-) :yes:
12. 4. 2016 14:50
Re: hned som si spomenul
taky em to napadlo, nedavno to davali v TV
Avatar - 3_diamanty
12. 4. 2016 14:33
hned som si spomenul
na biely "plavajuci" lotus esprit Rogera Moora alias Jamesa Bonda :-)