Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pohonné jednotky VW pro nejbližší budoucnost: Na konec nafty to nevypadá

Martin Frei
Diskuze (278)
Volkswagen teď často mluví o elektromobilech. Na nejbližší léta ale potřebuje zlepšovat i konvenční techniku. Chystané novinky jsme vyzkoušeli v testovacím středisku u Wolfsburku.

Evropská unie vytrvale a stále rychleji utahuje šrouby emisních předpisů. V příštích několika letech nás kvůli jejich splnění čeká řada technických novinek, jejichž vývoji se musejí věnovat všichni výrobci bez rozdílu. Většina z nich zatím drží všechno pod pokličkou. S kůží na trh chtějí vyrazit až na jaře či v létě příštího roku, aby do září stihli přechod na emisní normu Euro 6c. Minulý týden se ticho prolomilo a jako první pootevřela svou kuchyň značka, od které bychom to čekali vůbec nejméně. Volkswagen totiž poslední dva roky tak umanutě mluví o elektromobilech, až to někdy vypadá, že zapomněl na lidi, kteří potřebují jezdit autem. O to víc nás potěšilo pozvání do testovacího střediska v Ehře u Wolfsburku, kde jsme dostali exkluzivní příležitost vyzkoušet novinky vonící benzinem i naftou. A probrat je přímo s lidmi, kteří na nich pracují.

Nafta nepatří do kamen

Odpovídá Markus Köhne, manažer aplikací vznětových motorů

Jaké bude v nejbližších letech postavení dieselu v osobních autech?

V autech menších než golf jeho význam klesne, zejména kvůli komplexnější a dražší technologii čištění exhalací. Pro manažerské sedany a velká SUV je však stále nepostradatelný. Jeho vysoká účinnost je aktuálně jediným klíčem ke splnění limitů skleníkových emisí.

AdBlue už dnes v autech máme. Co dražšího nás u dieselu čeká?

Katalyzátory SCR jsou účinné, ale vždy jen v určitém rozsahu. První překážkou je fáze po studeném startu, než se systém SCR zahřeje a začne správně pracovat. Proto musí být přítomen i záchytný katalyzátor LNT. Druhou oblastí je rychlá jízda po dálnici, kde základní sestava SCR umístěná hned za motorem nestihne zpracovat celý objem spalin. Pod podlahu vozu musíme umístit ještě druhý, větší katalyzátor s dalším vstřikovačem AdBlue. Samozřejmě se snažíme snížit i surové emise motoru, jimž pomůže další zvýšení vstřikovacího tlaku.

Uvidíme také dieselový hybrid?

Vznětový motor nebude doménou malých aut do města. Proto ekonomicky nedává smysl montovat ho do plug-in hybridu, který ujede na elektřinu

50 km. Využijeme ale mikrohybridní sestavu s rekuperací brzdné energie a baterií na 48 V. Z ní můžeme napájet elektrický kompresor přeplňování.

Přestože má výkon jen kolem 7 kW, významně pomůže zlepšit řízení motoru i emise.

vw technika svetmotoru vw technika svetmotoru

Čistý vítr v plachtách

Jak může přeplňování elektrickým kompresorem zlepšit emise? Snadno – je totiž velmi rychlé. Dnešní diesely s velkým turbem trpí dlouhou prodlevou, kdy dmychadlo ještě nenatlačí do válců dost vzduchu, ale my přitom potřebujeme pálit víc nafty. Výsledkem je bohatá směs a špinavé emise. Přísnější měření emisí tomu od příštího roku vystaví stopku, protože se v něm daleko častěji zrychluje. Elektrický kompresor dodá velké množství vzduchu ihned, takže auto vyrazí pohotově a zároveň čistěji.

Vyzkoušet jsme to mohli v unikátním prototypu. Do bílého touaregu technici zabudovali agregát připravovaný pro příští generaci. Dvoulitrovému čtyřválci s velkým turbem sekunduje právě elektrický kompresor. V demonstračním autě jde dokonce tlačítkem vypnout, takže můžeme porovnat zrychlení s ním i bez něj. Teprve ve vypnutém stavu s naprosto mrtvým spodkem doceníme, jak významně pomáhá pouhých 7 kW kompresoru – s rychlým vzduchem ve válcích se těžký touareg rozjíždí hned a plynule. Po dlouhé době tak přichází ekologická novinka, která zlepší i dynamiku a pocit z jízdy. A nebude výsadou příštího touaregu – elektrický kompresor dostanou všechny dieselové dvoulitry s výkonem nad 110 kW.

vw technika svetmotoru vw technika svetmotoru

Stop-start už nestačí

Autům vyrobeným od září 2018 se budou emise měřit v cyklu WLTP, který obsahuje daleko víc zrychlení a zpomalení než dnešní metodika NEDC. K vykázání příznivé spotřeby už nebude stačit vypínat motor při zastavení na křižovatce. V mildhybridní sestavě, kterou Volkswagen označuje mHEV, spalování utichne, jakmile za jízdy sundáme nohu z plynu. Tedy jako v hybridní Toyotě Prius. Aby přitom fungovaly brzdy a klimatizace, získají elektrická čerpadla. Proto vůz dostane výkonnější generátor a pomocnou baterii umístěnou pod sedadlem řidiče. Tento systém je už připravený pro Golf 1.5 TSI a uvedený bude příští rok. V další fázi do roku 2020, kdy se zpřísní limity na spotřebu paliva, přibude systém mHEV Plus se sítí posílenou na 48 V a elektromotorem 15 až 25 kW, který pomůže při každém rozjezdu. Jednou z variant je umístění elektromotoru dozadu, kde může částečně suplovat čtyřkolku.

vw technika svetmotoru vw technika svetmotoru

Filtr je jednodušší, ale…

Zavedení filtrů je dobrá zpráva pro naše zdraví, jelikož saze nosí rakovinu. Jednodušší vypalování sazí zase potěší uživatele auta. Konstruktéři ale mají s realizací dobrého nápadu pěknou honičku. Přebytek kyslíku, který je potřeba k regeneraci, vadí třícestnému katalyzátoru, do něhož je filtr včleněn. Během vypalování tedy nemůže svou funkci plnit. I benzinovým autům proto přibude pod podlahou další bandaska: malý dodatečný katalyzátor, který pochytá škodliviny vzniklé při regeneraci.

vw technika svetmotoru vw technika svetmotoru

Plyn už (skoro) bez benzinu

Kromě malých motorů se vstřikováním MPI se už bez výfukového filtru obejde jen pohon na zemní plyn. Ovšem s důležitou podmínkou: přídavná nádrž benzinu se musí zmenšit na 15 litrů. Pak se podle předpisů považuje za nouzovou a vozidlo se při homologaci testuje pouze na plyn. Při jeho spalování nevznikají žádné saze (plyn se ve válci neodpařuje) a filtr není potřeba. Golf 1.5 TGI i jeho sourozenci od Škody a Seatu proto dostanou novou sadu nádrží 21 kg plynu (dosud 15 kg), takže reálný dojezd na CNG se prodlouží z necelých 400 na 550 km.

vw technika svetmotoru vw technika svetmotoru

Benzin vždy s filtrem

Odpovídá vedoucí vývoje zážehových motorů Lars Hentschel.

Motoristé si pamatují pionýrské doby filtrů na dieselech a obávají se potíží s regeneracemi. Čím je uklidníte?

Jednak tím, že jsme o patnáct let zkušenější a umíme lépe předvídat situace, do kterých se systém může dostat třeba při častých krátkých jízdách zastudena. Ale co je nejdůležitější, regenerace filtru zážehového motoru probíhají úplně jinak.

V čem je rozdíl?

Teplota spalin zážehového motoru je trvale o 80 až 100 °C vyšší než u dieselu, navíc sazí je při stejném objemu daleko méně. Do výfuku proto není

třeba dopravovat nespálené palivo. Stačí chvilkově ochudit směs, čímž dále stoupne teplota i obsah kyslíku ve výfuku. Pak se saze samy vznítí –

jako když foukáte do ohně.

Dostanou výfukový filtr všechny zážehové motory?

Všechny s přímým vstřikováním, tedy veškerá TSI. Je to podmínka splnění normy Euro 6c, která začne platit v září 2018.

Martin Frei
Diskuze (278)
11. 12. 2017 20:11
Re: Takže v překladu
Naleziště k dispozici jsou. Třeba kobalt+nikl, kde se netěží, protože jsou příliš levné a nedává to ekonomický smysl (těží se spíš kobalt+měď, protože měď za to stojí). U výroby baterií jsou však značné režijní náklady. Tam se realizují úspory. Až později dojde řada na těžbu a zpracování. Co potřebuješ, je čas. Nástup elektromobilů nebude moci být příliš rychlý. Což ani moc nehrozí. Musí se stíhat ty projekty připravit, vybudovat kapacity. Také se upravují složení, aktuálně se dává přednost niklu před kobaltem (tedy i v rámci stejné chemie se dělají úpravy, podle situace). Aktuální situace je, že výroba baterií jde napřed. Předpokládá se růst poptávky, tak jdou investice do kapacit. Pokud trend bude trvat, elektromobilům se bude dařit, jen tak se to nezmění. Problém bys měl ve chvíli, kdy by poptávka začala růst příliš rychle.
11. 12. 2017 19:39
Re: Souhlas s tím začátkem
O problémech se vědělo i dříve. A diskutovalo se, jak to řešit, něco se připravovalo (plán zavést RDE máš v nařízení z roku 2007, byť hlavní tehdá byly pevné částice, ne oxidy dusíku; termín měli do letošního roku, pokud se dobře pamatuji). Z mého pohledu jsou řeči spíš pózování pro veřejnost. Je tu nějaký vývoj, ale jedou víceméně to své tempo.
11. 12. 2017 19:28
Re: Souhlas s tím začátkem
Vypouštění jedů nespadá pod chování?
11. 12. 2017 19:22
Re: Je to jednoduché ... benzín i diesel se 48 V
To jde (na západě) daleko do minulosti. Nafta bylo palivo pro nákladní dopravu, zemědělce atp. Když na to přijde řeč, tak se typicky argumentuje zdražením rohlíků atp. Nemyslím si, že to někde zamýšleli pro podporu nafty v osobních autech. I když i to politici dělali, v rámci honu na CO2, ale spíš jinými mechanismy (registrační poplatky atp.).
11. 12. 2017 19:13
Re: Je to jednoduché ... benzín i diesel se 48 V
Vzpomínám si na studii, kde rozdíl naměřili (v USA; mám takový pocit, že v Kalifornii). Zjistili, že ve dny, kdy nákladní auta nejezdí, je situace horší. Pochopitelně to neznamená, že by náklaďáky prospívaly ovzduší. Je to jen důsledek toho, že v atmosféře dochází k chemickým reakcím.