Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Co dokáže exploze pneumatiky, aneb Porsche Cayenne v ruském nasazení (video)

David Bureš
Diskuze (20)
Hrátky s Porsche Cayenne v terénu mohou být nebezpečné, zvláště když je za volantem tvrdohlavý řidič.

Přestože se Porsche Cayenne zúčastnilo náročné rallye Transsyberia , terénní schopnosti sériových verzí využije jen málokterý majitel. Vyjet do terénu s tímto SUV se však odvážil jeden z ruských majitelů matně černého Cayennu minulé generace.

Jeho jízda však nedopadla nejlépe, terénní Porsche zapadlo v bahnitém terénu. Nejprve se zapadlý Cayenne snažil vyprostit těžký nákladní vůz, po chvilce ale majitel vozu vzal otěže do svých rukou a rozhodl se vyjet sám, bez cizí pomoci.

Výsledkem snah s pedálem plynu až na podlahu se však stala prasklá zadní pneumatika. Její exploze byla tak silná, že aktivovala boční airbagy a zničila zadní část tohoto SUV. Jestli právě tento černý Cayenne do terénu ještě někdy vyrazí, se však z následujícího videa nedozvíme…

První generace Porsche Cayenne se prodávala od roku 2002, kdy dostala dva páry dveří a techniku do značné míry odvozenou od Volkswagenu Touareg. Odvážný krok, který zpočátku vyvolal řadu kontroverzí, se automobilce vyplatil – SUV přineslo potřebné ekonomické výsledky, které zajistily automobilce navzdory její malé velikosti dlouhodobou stabilitu. Od loňského roku je pak na trhu druhá generace Cayenne, která je nabízena i v hybridním provedení.

David Bureš
Diskuze (20)
6. 4. 2011 17:45
Re: typicky predstavitel
Tak ti nic nehrozí, že. Možná mám už zastaralé informace, kola na střeše už nevozím, ale dříve byla drtivá většina výrobků na trhu homologována na 80 km/h. To nic nemění na tom, že bych lidem porušujícím homologační omezení bral řidičáky.
31. 3. 2011 14:29
Re: Airbagy
Přesně tak, taky si myslím, že nějaký kus gumy fláknul někde do místa, kde je senzor airbagů ;-) Hlavně ale nechápu, co tím chtěl tenhle "šikula" dokázat. Každý přece ví, že když se někde zahrabeš (a je jedno, jestli je to sníh, nebo bláto), tak tím, že budeš držet plný plyn, se tak maximálně to auto zahrabe ještě víc. Jediný smysl by to mohlo být, pokud by byla šance, že se prohrabe na pevný podklad, což se na blátivém břehu rybníka dá očekávat těžko :no:
31. 3. 2011 14:22
Re: typicky predstavitel
Pravda, sám mám nosiče na kolo Thule, a taky mají homologaci na dálniční rychlost. Samozřejmě, pokud si někdo koupí v Tescu nošiče za 300Kč, které mají trubky o průměru párátka, tak se není co divit, když mu to pak někde ulétne. Já jsem to sice naštěstí nezažil, ale kamarádce se stalo, že jí předjela octávka s kolama na střeše a chvíli po té jí jedno z těch kol skutečně z té střechy uletělo -naštestí si ta octa už stačila získat náskok, takže se nikomu nic nestalo. Jen pro srovnání, ty moje nosiče stály ve své době (nevím jak dnes) 2400Kč/ks, takže se ta kvalita někde projevit musí...
28. 3. 2011 21:29
Re: typicky predstavitel
To s těma cyklistama je omyl. Také jsem jedním z mnoha, který vozí kola na střeše a pro tento případ jsem si koupil nosiče homologované na 130km/hod, takže pak na dálnici není problém. Pokud navíc jedu 130km/hod podle navigace, zdá se asi ostatním, že někdo zbytečně hazarduje s kolama na střeše, ale vše je podle předpisů ...
28. 3. 2011 18:45
Re: Airbagy
Podle toho, jak byl bok zdemolovaný výbuchem, bych řekl, že byl zkrátka aktivovaný senzor detekující boční náraz. Musel být někde blízko, pravděpodobně na boku zadního nárazníku. Na otáčkách nezáleží, airbagy se musí aktivovat i když stojíš.