Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche oslavilo 5 milionů fanoušků na Facebooku speciálním modelem 911

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Porsche nedávno slíbilo, že až jeho stránky na oblíbené sociální síti získají pětimiliontého fanouška, připraví zvláštní devětsetjedenáctku.

Sliby se mají plnit, a to zdaleka nejen o Vánocích. V Zuffenhausenu svoje slovo drží, modré kupé 911 tak spatřilo světlo světa. A rozhodně vypadá dobře! Na bocích jsou bílé pruhy v retrostylu s nápisem „5M Porsche Fans“. Jako by přišly ze 60. let minulého století, že?. Aerodynamický balíček Cup zahrnuje nový přední nárazník se spoilerem, zadní křídlo je vlastně dvojité, na výraznou odtokovou hranu navazuje jeho horní část. Celek však není nastavitelný, jak by se mohlo možná na první pohled zdát, ale pevný. Přítlaku však poskytuje jistě dost. Dvacetipalcová bílá kola mají deset paprsků, uprostřed jim nechybí emblém výrobce a autu neskutečně sluší, pod nimi se skrývají červené brzdové třmeny.

Poněkud překvapivé je, že vůz má volant vpravo, ale u závodních porsche tomu přece není jinak!

Interiér však hraje na komfortní notu, byť je vybaven stopkami ve středu palubní desky. Tu zdobí leštěné hliníkové prvky, které najdeme rovněž na dveřích, středové konzole a voliči sedmistupňové dvouspojkové převodovky PDK. Pedály a opěrka řidičovy levé nohy jsou vyrobeny také z tohoto lehkého kovu. Nápis „911 Carrera 4S“ na prazích je pak modře podsvícený, aby byl lépe vidět.

Ano, jako základ speciálního exempláře posloužila výkonnější verze kupé s pohonem všech kol, která byla představena loni v Paříži. Automobilka specifikace konkrétního kusu nezveřejnila, standardně tuto variantu pohání podélně vzadu umístěný celohliníkový nepřeplňovaný plochý šestiválec objemu 3,8 l s rozvodem DOHC a čtyřventilovou techniku. Dává 294 kW (399 k) při 7400 min-1. Točivý moment vrcholí 440 N.m v 5600 min-1. Z klidu na stovku auto zrychluje během 4,1 s, na dvojnásobek se dostane za 13,6 s a jede 299 km/h. Spotřeba benzinu se dle metodiky EU pohybuje mezi 10,5 a 11 litry, což je samozřejmě papírový a u sporťáku nedůležitý údaj. Při využívání dynamických parametrů se jistě nachází v úplně jiných dimenzích.

V současné době už má automobilka z Zuffenhausenu na Facebooku 5,8 milionů fans. A toto číslo pochopitelně stále roste. Vypsala na tomto sociálním médiu soutěž - a vítěz se s modrým kupé sveze na okruhu. Ne, neprodají mu ho, ale i tak se může chlubit zvláštním zážitkem. Co s ním bude dál, se zatím neví. Nejspíš skončí v továrním muzeu, pokud se jej nechystají prodat, například v aukci.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)