Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche pomůže s vývojem luxusních aut pro Rusko

David Bureš
Diskuze (77)
Ruská vláda chce postavit hned trojici luxusních aut. Na projektu vedle Porsche pracují i ruské automobilky.

Rusko již v roce 2010 vypsala soutěž na vývoj nové státnické limuzíny. Jejím výsledkem nakonec budou tři auta na jedné platformě. Na projektu bude spolupracovat také společnost Porsche Engineering. Ta se zaměřuje na vývoj a výzkum, jejím stoprocentním vlastníkem je automobilka Porsche.

Podle ruského ministra průmyslu a obchodu Denise Manturova bude Porsche Engineering pracovat na platformě, která v budoucnu bude určena pro více aut. Vedle limuzíny je v plánech také SUV a velkoprostorové auto.

Manturov již na začátku loňského roku oslovil domácí ruské výrobce, zda by nezačaly vyrábět luxusní automobily. Ruští výrobci se ale tehdy k projektu příliš nevyjadřovali, nakonec však na projektu spolupracují firmy Sollers, GAZ, KAMAZ a ZiL. Porsche Engineering se k pracím připojuje kvůli svým bohatým zkušenostem.

O samotnou montáž se podle zpráv ruského vládního deníku Rossijskaja Gazeta v případě SUV postará závod UAZ v Uljanovsku, který patří firmě Sollers. Již v příštím roce mají začít testy prototypů chystaných aut, v roce 2017 má být hotova limuzína, SUV a velkoprostorový vůz mají následovat o rok později.

Zajímavá je informace o počtu vyrobených aut – zpráva Rossijskaje Gazety hovoří o výrobě 7.000 až 10.000 aut ročně. Automobily totiž budou určeny primárně pro prodej, jen asi pět procent produkce bude určeno pro potřeby státu.

Pro Porsche to není první ruská zakázka. Už v 80. letech se podílelo na vývoji Lady Samara, kromě designu německá firma tehdy upravila prakticky všechny prvky – motor, převodovku, šasi nebo elektroniku.

David Bureš
Diskuze (77)
12. 5. 2014 22:03
Re: Ruská neschopnosť
Původní argument přeci byl, že Rusové nezvládnou pořádné civilní auto vyvinout. Že měli Britové problémy s výdělečností a nezvládli udržet automobilky v britských rukách, je úplně něco jiného.
12. 5. 2014 08:32
Re: ZDROJ + DOKONALÁ TECHNIKA
A znárodnilo ti to Rusko (ZSSR), alebo komunisti v ČSSR, ktorých sme si SAMI dobrovoľne zvolili?
Avatar - Hammunasakra
11. 5. 2014 16:56
Re: ZDROJ + DOKONALÁ TECHNIKA
Na českym území? No možná.. Rozhodně škody který napáchala KSČ sou jak se teď ukazuje dlouhodobějšího rázu. A doufám že ne trvalýho
Avatar - Hammunasakra
11. 5. 2014 16:54
Re: ZDROJ + DOKONALÁ TECHNIKA
Mě spíš šokuje jak jim teď po letech zase roste sebevědomí
Avatar - twistedTSD
11. 5. 2014 16:17
Re: ZDROJ + DOKONALÁ TECHNIKA
Asi jako byly koncem třicátých let neutrální evropské mocnosti a necpaly se do zabrání našeho území Hitlerem. Aneb "až krize ve střední Evropě skončí, nebudeme mít s Německem horší vztahy."

A inspirovat se přístupem země, jakou je Čína? Ne, díky.