Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche má nový byznys: V klasických autech vidí zlatých důl

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Vlastnictví klasického vozu má svá jistá specifika, mezi nimiž mohou být i problémy se zajištěním servisu a potřebných náhradních dílů. Pro majitele vozů značky Porsche to ovšem platit nemusí.

Veterán nebo youngtimer ve srovnání s novým vozem většinou vyžaduje zvýšenou péči, za níž nemusí nutně stát jeho špatná konstrukce nebo nekvalitní komponenty či způsob provozování, ale je za ní ukryto pouhé stárnutí a únava materiálu.

Problémy s provozováním klasiků se pak liší i mezi jednotlivými automobilovými značkami, protože řada z nich zanikla nebo se jen nehodlá zabývat svými vozy z minulosti. Majitelé jsou pak většinou odkázání na své vlastní schopnosti nebo služby specialistů, které ovšem mohou mít silně kolísavou úroveň.

Stále větší pozornost svým klasickým vozům v dnešní době věnují německé značky a jedno z předních míst v této oblasti mezi nimi zaujímá automobilka Porsche, resp. její divize Porsche Classic, která se neustále rozrůstá a plánuje rozsáhlou expanzi na severoamerickém trhu.

Není divu, když více než 70 % ze všech vyrobených vozů značky Porsche je stále v provozu. Drtivá většina z nich je pak právě na území USA a podle informací zveřejněných Automotive News je zde dvakrát více klasických Porsche než v jejich domovském Německu.

Porsche Cars North America vidí ve službách spojených s klasickými vozy velký potenciál a ve spolupráci s mateřskou automobilkou plánuje výrazné rozšíření sítě zástupců Porsche Classic na severoamerické půdě. Divize klasiků má v rámci zdejší sítě prodejců v současnosti deset oficiálních zastoupení, ale jejich počet se má i s ohledem na současnou severoamerickou síť, kterou tvoří 190 prodejců, výrazně zvýšit.

Video se připravuje ...

Zájem o klasické modely značky Porsche i služby divize Porsche Classic neustále roste, což má dokazovat i skutečnost, že se z ní stala nejrychleji se rozvíjející společnost v oblasti luxusních sportovních vozů v USA za poslední čtyři roky.

Porsche Classic nabízí v současnosti servis i kompletní renovace klasických vozů, za něž jsou samotnou automobilkou považovány po uplynutí deseti let od ukončení jejich výroby a vedle toho pak tato divize nabízí více než 52.000 náhradních dílů, které dodává i nezávislým prodejcům a servisů. Katalog Porsche Classic se navíc každoročně rozrůstá zhruba o 300 dílů.

Klasické vozy Porsche tedy představují pro automobilku oblast, která je dnes výdělečným podnikem a zisky divize Porsche Classic mají i v souvislosti s rozšiřováním jejích služeb a sítě oficiálních zastoupení na severoamerické půdě růst.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)