Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pošta do konce roku pořídí dalších 210 aut na zemní plyn

redakce AUTO.CZ
Diskuze (31)
Česká pošta do konce letošního roku pořídí dalších 210 vozů na zemní plyn. Do své flotily zařadí deset nákladních aut Iveco Daily, 150 kusů Fiat Ducato a 50 aut Fiat Dobló.

Automobily, tedy konkrétně deset nákladních aut Iveco Daily, 150 kusů Fiat Ducato a 50 aut Fiat Dobló, Česká pošta pořídí formou operativního leasingu. "Do konce roku bychom měli mít v provozu celkem 692 vozidel na CNG," uvedl ředitel Odboru doprava na České poště Jan Kubásek. Celkově by Česká pošta mohla mít až 3000 vozidel ve variantě na CNG, závisí ovšem na hustotě plnících stanic. Optimální by podle Kubáska byla CNG stanice v každém okresním městě.

Pošta je podle Markéty Veselé z RWE zatím jediným státním podnikem, který provozuje velký počet vozidel na stlačený zemní plyn. Počet firem s auty na plyn ale roste. Auta na CNG pořizují nejen logistické a spediční firmy, ale i pekaři a soukromí podnikatelé. "Prodej CNG již třetím rokem po sobě rostl vyšším než dvacetiprocentním tempem, v minulém roce byl nárůst 26 procent. V roce 2013 očekáváme také zhruba pětinové zvýšení prodeje." uvedl jednatel RWE Energo Pavel Bartl. Zatímco v roce 2011 jezdilo v České republice 3250 vozidel na CNG, letos na jaře jich bylo 5500. Také síť čerpacích stanic s CNG se pomalu ale jistě rozšiřuje.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (31)
Avatar - Parda71 (BMWfans)
1. 9. 2013 12:38
Re: dobrá zpráva
Jsi vedle. LPG je na ústupu i díky CNG, které je při spalování čistší. To je první důvod. Druhý je ta nemožnost kombinace s moderními motory, které budou mít přímý i nepřímý vstřik. LPG má totiž tu vlastnost, že se spaluje za vyšších teplot a tudíž by se muselo dochlazovat benzínem, což je samo o sobě neefektivní. Dále je větší náročnost na ventily a vůbec seřízení časování, což si vůbec netyká s dnešními preferencemi ve stavbě motorů, kde se šetří na materiálu a především časování se co nejvíce opožďuje (Atkinsonův cyklus).
Ale jak jsem již psal, tak LPG ještě čeká budoucnost několik let ve starších motorech s houževnatější konstrukcí a poté ještě dlouho v ojetinách.
1. 9. 2013 08:14
Re: dobrá zpráva
a ty jako myslis ze vyvojari LPG spej a nevyvyji další moznosti? proste se to resi ciklama, LPG se jiz objevuji i u nejnovějších motoru s primimvstrikem

a tim ze ja mam rad velky motory, tak me LPG hned tak nevymre, LPG se da videt u 6-8valcu i u tech nejnovejsich
31. 8. 2013 21:27
Re: dobrá zpráva
tá felícia môže vďaka svojmu veku užspaľovať veľké množstvo oleja,inak na lpg "smrdia" len pachové prísady
31. 8. 2013 21:26
Re: dobrá zpráva
nepreháňaj, prevádzkujem súkromne jedno auto na lpg, jedno na naftu a nesmrdí ani jedno. Možno v tom lpg bolo nacpané veľké množstvo smradlavých prímesy(viď príspevok Tycoon-a). Plus mínus, tie isté prímesy máš v rozvode zemného plynu, aby si identifikoval únik
Avatar - euro89
31. 8. 2013 13:34
Re: dobrá zpráva
To je blbost. Třeba Lancia představila letos novou verzi Delty s motorem 1,4 MultiAir Turbo na LPG.