Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Potvrzeno: Cerberus kupuje Chrysler za 7,4 miliardy dolarů

Dan Vořechovský
Diskuze (12)
Nový majitelem americké automobilky Chrysler se stane investiční společnost Cerberus Capital Management. Oficiálně to potvrdila mateřská společnost DaimlerChrysler.

Německo-americký koncern DaimlerChrysler dnes oficiálně potvrdil, že investiční skupina Cerberus získá 80,1 % akcií nové společnosti Chrysler Holding LLC. Zbývající podíl, tedy 19,9 % si ponechá DaimlerChrysler. Za podíl zaplatí neyorská investiční společnost 7,4 miliardy dolarů. Nová společnost Chrysler Holding LLC bude stoprocentním vlastníkem společnosti Chrysler Corporation LLC, jejímž předmětem činnosti je výroba a prodej vozů značek Chrysler, Dodge a Jeep, a také nové společnosti Chrysler Financial Services LLC, která se bude zabývat finančními službami souvisejícími s prodejem automobilů (pouze pro trhy NAFTA). Závazky z penzijních a zdravotních fondů zůstanou součástí majetku společností Chrysleru. Podle smlouvy převede DaimlerChrysler na novou společnost veškeré výrobní podnikání již oddlužené.

DaimlerChrysler dále uvedl, že současná spolupráce Chrysleru s Mercedes Car Group bude pokračovat, a to např. v oblasti vývoje konvenčních i alternativních pohonných systémů, nákupu a prodeje a finančních služeb s tím souvisejících. Bude ustavena také společná komise, ve které zasednou zástupci obou společností a rozhodnou o budoucnosti nových a stávajících projektů. Ředitel společnosti DaimlerChrysler Dieter Zetsche k tomu dodal, že si DaimlerChrysler ponechal v Chrysleru podíl právě proto, že usiluje o pokračování spolupráce.

Vzhledem k prodeji dojde i ke změně v názvu mateřské společnosti DaimlerChrysler, která se bude nově jmenovat Daimler AG. Konečné rozhodnutí však padne až na mimořádné valné hromadě společnosti, která se bude konat pravděpodobně na podzim tohoto roku. Představenstvo nové společnosti Daimler AG bude redukováno na šest členů. Vedení logicky opouštějí manažeři Chrysleru Tom La Sorda, Eric Ridenour a Tom Sidlik.

Krátce o společnosti Cerberus:

Newyorská společnost Cerberus Capital Management L.P. patří mezi největší soukromé investiční společnosti na světě. Spravuje majetek v hodnotě přibližně 23,5 miliard dolarů. Společnost byla založena v roce 1992 a v současné době drží významnější investice v 50 společnostech, které generují celkové příjmy ve výši 60 miliard dolarů ročně.

Dan Vořechovský
Diskuze (12)
16. 5. 2007 04:52
Re: první dobrá zpráva po dlouhé době
...mercedes posileni, koncern a globalizaci potrebuje, bylo jim to jasne uz v puli devadesatych let, jinak by do toho nesli, jenze vsadili na dpatneho kone, resp. precenili sve schopnosti delat poradek. V kazsem pripade mercedes v horizontu nekolika let nejake podobne spojovani ceka, jinak, v dlouhodobem horizontu bude ztracet, pocty prodeju a matematika rozpousteni nakladu cim dal tim drazsiho vyvoje je neuprosna. Pokud bych mel tipovat, mercedes bude silhat na vychod (kam take jinam), nepekvapilo by mne hyundai nebo subaru. A co se tyka chrysleru, myslim, ze bude smele zavodit s fordem o titul prvniho padleho giganta. Jinak mas pravdu v tom, zze ford ma v US povest nejhorsi automobilky.
15. 5. 2007 09:00
Dobry obchod
Tak tomu se rika dobry obchod. V roce 98, kdy byl dolar nahore, koupili Chrysler za nejakych $36mld, dnes, kdy dolar neni zdaleka tak silny, to prodavaji za $7.4mld a spolecnost se navic prodava odluzena.
14. 5. 2007 22:08
Daimler AG
Tak to problémové spojení vydrželo 9 let, no jsem zvědav kolik vydrží tohle nové.Ale zejména jak dlouho budou chtít do Chrysleru utápět investoři peníze.