Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Praha poslala odborníky prozkoumat Lanový most na Jižní spojce

redakce AUTO.CZ
Diskuze (5)
Praha poslala odborníky prozkoumat stav Lanového mostu na Jižní spojce. ČTK to v rozhovoru řekl primátorčin náměstek Petr Dolínek (ČSSD). Most je ve špatném stavu a hrozí to, že na něj bude zakázán vjezd autům nad 12 tun.

Zkontrolovány budou také zbylé mosty a lávky v Praze, z toho 110 jich bude prověřeno prioritně. Důvodem kontrol je sobotní pád lávky v Troji, při kterém se zranili čtyři lidé, z toho dva těžce.

"Vzhledem k tomu, že jsem byl zpraven o tom, že Lanový most není v dobrém stavu, tak jsem tam nechal poslat diagnostiky, aby jej zkontrolovali," řekl Dolínek. Pokud by výsledky průzkumu ukázaly, že je most ve špatném stavu, musela by být podle Dolínka částečně omezena doprava. Zakázán by byl zřejmě vjezd autům nad 12 tun.

Město také doporučilo, aby byla uzavřena lávka přes Berounku v Radotíně. Je také ve špatném stavu a i ji by měli zkoumat odborníci. Zavřeny budou od 15. prosince také lávky pro pěší na železničním mostě přes Vltavu mezi Podskalím a Smíchovem. V tomto případě jde o dlouhodobě plánovanou uzavírku.

Problémy mají další pražské mosty. Ve velmi špatném stavu je například Libeňský most. V jeho případě město čeká na vyjádření ministerstva kultury, které rozhodne, zda je to památka, či nikoliv. Podle toho město naplánuje jeho opravu. Ve špatném technickém stavu je i Hlávkův most, kde hrozí, že po něm nebudou moci jezdit tramvaje, a rekonstrukci potřebuje také Palackého most z Palackého náměstí na Smíchov.

Větší část 260 metrů dlouhé lávky v Troji se propadla do řeky. Zbytky poškozené konstrukce zůstaly na obou pilířích. Na problematický stav stavby z roku 1984 poukazovaly už posudky z minulých let, odborníci ji proto stále sledovali prostřednictvím elektronického monitoringu. Zprávy dostávali na počítač každé dvě minuty. Dvakrát ročně se navíc prováděly prohlídky všech částí. Poslední signál odešel z elektronického monitoringu v sobotu ve 13:16, pak se lávka zřítila.

Foto: ŠJů – vlastní fotografie/own work

redakce AUTO.CZ
Diskuze (5)
7. 12. 2017 11:38
Re: Stáří Lanového mostu
Však ona se taky velmi významně proměnila doprava, která zásadním způsobem rozhoduje o technickém stavu mostu.

Docela by mě zajímalo, jaké původně předpokládali zatížení mostu při projektu, tzn. kolik vozidel denně projede a jaké váhy. Protože bez debaty, hustota provozu a zatížení kamionů dnes a před 20lety je úplně někde jinde.

Vůbec bych se nedivil, kdyby z toho vyšlo, že most je provozu neschopný, protože je dnes a denně přetěžován :-)

Vždyť se podívejte kolem sebe, jak hustý je dnes provoz na hlavní dopravních tepnách (a nemyslím zrovna dálnice)......a srovnej, jaký byl před 20 lety...... :-)
Avatar - Hammunasakra
6. 12. 2017 12:58
Re: Stáří Lanového mostu
Mi taky přijde ;-\
6. 12. 2017 12:55
Re: Stáří Lanového mostu
To je tak když se kašle na údržbu, která musí začít okamžitě po dostavbě a ne po x letech. Ale tak je to se vším mi přijde...
Avatar - Hammunasakra
6. 12. 2017 11:32
Re: Stáří Lanového mostu
Nojo neni to holt Karlův most nebo Kamenný most v písku = tohle sou novostavby ;-)

Poslední velkej most v Praze je Barrandovskej dostavěnej 1988 = a ten je taky už v katastrofálnim stavu 8-s

Oprava mostů v Česku v katastrofálnim stavu je odhadovaná na něco přes 2 biliony korun = že by ten rozpočet byl fakt blbě [odkaz] :-)
Avatar - Stejsn
6. 12. 2017 10:54
Stáří Lanového mostu
je 20 let (otvíral se 1997) a už je v takovém stavu, že je na zavření? 8-s