Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Praze to ještě nepochopili. Město se pokusí o sdílené elektromobily

redakce AUTO.CZ
Diskuze (45)
Hlavní město vypíše dvě zakázky na vytvoření městského systému sdílených elektromobilů. První tendr v hodnotě zhruba 50 milionů korun je na vybudování základen pro nabíjecí stanice.

Druhý bude mít podobu koncesního řízení na firmu, která základny osadí stanicemi a bude službu provozovat. Zadání zakázek schválili zastupitelé. Elektromobilů má být 600, celkové náklady na projekt mají být pro město asi 191 milionů korun.

Carsharing umožňuje více řidičům používat stejný automobil. Cílem projektu je nabídnout Pražanům alternativu k veřejné dopravě, pohybu vlastním autem nebo využívání taxi a služeb typu Uber. Zároveň má přispět ke zvýšení počtu elektromobilů v ulicích Prahy a ke zlepšení životního prostředí.

Koncese na provoz by měla být podle schváleného plánu na sedm let, přičemž podle kalkulací za tuto dobu provozovatel utrží od klientů asi 830 milionů korun. Magistrát mu přispěje dalších 128 milionů. Město zároveň poskytne základny pro nabíjecí stanice včetně pozemků a parkovací místa v zónách placeného stání. Podle harmonogramu by měla služba začít fungovat v polovině roku 2020.

Carsharing pro magistrát připravuje firma Operátor ICT, která má na starosti přípravu takzvaných chytrých projektů, využívajících moderní technologie k efektivnější správě metropole. Podle dat firmy má jeden sdílený vůz potenciál nahradit až deset automobilů přímo vlastněných lidmi. Praha je v této oblasti podle zpracované analýzy deset let za západoevropskými metropolemi.

V Praze nyní fungují tři společnosti nabízející carsharing, které však téměř nenabízejí elektromobily. Největší z nich, firma Car4Way, disponuje flotilou téměř 400 vozů. Celkově je podle Operátora ICT v metropoli prostor pro další poskytovatele carsharingových služeb.

V Praze funguje také služba pro sdílení kol - bikesharing. Firma Rekola v metropoli provozuje růžová kola a v městské části Praha 7 funguje služba čínské firmy ofo, která půjčuje žlutá kola. Praha v minulosti připravovala veřejnou zakázku za 100 milionů na provoz vlastního bikesharingového systému, ten však magistrát nakonec zrušil poté, co Úřad pro ochranu hospodářské soutěže našel v zadání zakázky několik chyb.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (45)
Avatar - Emel
8. 9. 2018 15:13
Re: Nějak
Zabila nezabila, o to ani tak nejde... ale prostě... ano, pokud je možné zaparkovat na Hloubětíně do 5min chůze od metra a zdarma, tak nebudou parkovat na ČM za dvacku... a to jim těžko vyčítat.

Jestli za to platí nebo ne, to bych neřešil, platí za to podobně jako rezidenti, pravděpodobně pracují u pražské firmy která platí daně.
8. 9. 2018 13:18
Re: Nějak
Přespolní nikdy za P+R platit nebudou, jsou naučený ještě z totáče, že můžou všude parkovat zadarmo. Nejen z principu, ale i ta dvacka by je zabila. Jen komplikují rezidentům život a využívají služeb Prahy zadarmo, aniž by za to zaplatili, protože v těch koutech, kde bydlí (byl tam levný pozemek) žádné služby nejsou.

Díky modrým zónám je na jejich krajích přetlak “S”, “U” ale i “P” značek a i kdyby Praha na krásně udělala velké P+R parkoviště na kraji prahy, tihle lidé to přece platit nebudou...
8. 9. 2018 13:09
Re: Nějak
Proto je lepší jezdit autem, Řepy - Dejvice pár minut a v klidu, pokud zrovna nestojí Vypich. Ale i to se dá objet ;-)
Avatar - Emel
8. 9. 2018 12:52
Re: Nějak
Na ČM žádný paneláky v okolí P+R nejsou, naopak jsou poblíž rozlehlá parkoviště u nákupních center... a pro dojíždějící je tu vždycky pokušení popojet na sídliště třeba na Hloubětín a zaparkovat tam, zadarmo. Ne že by je ta dvacka zabila, ale prostě... tak, z principu. Ty to třeba neřešíš, ale garantuju ti, že spousta lidí jo... na Hloubětíně mám příbuzné a ráno je tam to "střídání směny parkujících" jasně vidět.

Kdybys jo chtěl bránit v parkování místním, tak stačí nechat tu zavíračku jak je dneska.
7. 9. 2018 22:09
Re: Nějak
kdyby byli P+P zdarma, tak tam stojej lidi z okolnich panelaku a vyuzivaj to zadara jako hlidane parkoviste >:D jako dat 20 kacek za den me prijde naprosto v pohode :-! tak 5x do roka vyuzivam to na Cernaku, i tak je dost casto plne a ani se nedivim pri te smesne cene

Prazska MHD me prijde jako jedna z nejlepsich co jsem kdy mohl vyskouset a tuhle i 5 let vyuzival kdys jsem tam bydlel