Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Příští Škoda Superb se inspiruje iPhonem

David Bureš
Diskuze (35)
Modernizovaná verze aktuální generace Superbu je na trhu jen pár týdnů, představitelé mladoboleslavské automobilky však již otevřené hovoří o jejím nástupci.

Šéfdesignér automobilky Škoda Auto Jozef Kabaň se rozhovořil o budoucí generaci modelu Superb. V rozhovoru pro britský magazín Auto Express uvedl, že ho již brzy uvidíme. Podle dřívějších zpráv by se vůz měl začít prodávat na začátku roku 2015.

Jakožto ředitel designu mluvil Kabaň primárně o designu příštího Superbu. Inspirací pro novou generaci je především iPhone, a to z pohledu toho, jak změnil mobilní telefony. Kabaňovi se líbí to, jak mobilní telefony přešly od designu s mnoha tlačítky k jednoduchému a funkčnímu stylu.

Takový způsob designu razí Kabaň již dnes a chce v něm pokračovat i nadále. Křivky budoucích modelů Škoda tak mají postrádat cokoliv nadbytečného. Běžné verze vozů mladoboleslavské značky tak mají mít například ukryté koncovky výfuku.

Na adresu nového Superbu slovenský designér tvrdí, že musí být beztřídní. „Musí zaujmout jak rodiny, tak bohaté zákazníky,“ říká Kabaň.

Obecně mají být vozy Škoda zaměřeny na velký prostor a dobrý poměr ceny a výbavy. Podle Kabaně je toto důležitější, než aby předstíraly, že jsou sportovní automobily.

Britský magazín ve svém článku píše také o dalších budoucích modelech mladoboleslavské automobilky. Výstavní premiéra Rapidu Spaceback se podle vyjádření Kabaně odehraje na frankfurtském autosalonu, třetí generace Fabie, která bude debutovat na začátku příštího roku, pak bude podle tohoto designéra opravdu pohledným automobilem.

Werner Eichhorn, člen představenstva Škoda Auto pro marketing a prodej, pak potvrdil, že pro zvýšení prodejů potřebuje automobilka více modelů. Mezi nimi má být velké SUV, které zacílí především na čínské a ruské zákazníky. Eichhorn na jeho adresu říká, že jeho interiér nabídne konfiguraci 5+2 sedadel.

Eichhorn také tvrdí, že Škoda bude nadále vyrábět výstřední auta, jako je Roomster. Mladoboleslavská automobilka nicméně aktuálně zvažuje, zda místo malého MPV nenabídne spíše lehké užitkové vozidlo.

David Bureš
Diskuze (35)
14. 7. 2013 10:16
Hlavně ať dají do pořádku proporce!
I sebekrásnější křivky a proslisy jsou k ničemu, když karoserie nemá v pořádku proporce. A škodovky tímto neduhem trpí už od počátku koncernové éry - Octavia I - zoufale nedostatečný rozvor, Fabia II - příliš úzká a vysoká - hrůza, Superb I i II - jezevčík - úzký a dlouhý.... Za další lapsusy, které už jsou ale naštěší minulostí považuji nestejně velká vznější zpětná zrcátka (u spolujezdce menší - hrůza!) a facelift Octavie II - to byl opravdový designový zločitn.
Skryté výfuky považuji za úlitbu současné eko-histerii - ukazovat výfuk je "politicky nekorektní" - úplná stupidita. A hlavně, až do nového Superbu nedávají elektrickou parkovací brzdu - tím by mu určitě nepomohli... P.S. Všimli jste si, že má Octavia III opět nedostatečně vysunutá kola směrem k blatníkům? Opět to chce podložky (které konec konců Škoda montovala na všechny své výstavní vozy na autosalonech i na reklamních snímcích..). Proč nemůže být Octavia III tak pěkně rozkročená, jako Octavia I?
Avatar - salamoon
13. 7. 2013 14:54
takze pan kaban mal problem obsluhovat 9-15 tlacitdiel...
...na mobilnom telefone? >:D
13. 7. 2013 13:38
je to otázka názoru..
jaký efekt tento čistý design bude mít na prodej do budoucna se uvidí, je to všechno otázka názoru, škodovky mi sice nikdy nepřipadaly krásné, ale ani ošklivé a neměl jsem s jejich vzhledem nikdy žádný problém a např v octavii II bych klidně jezdil. S Rapidem a Octavii III tento problém mám, prostě se mi ty auta vůbec nelibí a připadají mi doslova ošklivá a bez nápadu, jako od nějakého tunera z garáže, co dokáže z laminátu udělat jen ostrou hranu na nárazníku.
13. 7. 2013 12:13
Re: ...
Jenže tohle už nejsou primárně telefony. Je to spíš vývoj PDA než telefonů. Ve firmě podobné hračky nepoužíváme. Nevydrží a z bezpečnostního hlediska jsou jak cedník. Velký display nepotřebujeme, na Internet s tím půjdeme jen v nouzi, spíš oceníme možnost používat telefon i v rukavicích. Rozumné rozměry, aby se vešel do různých kapes. Fotoaparát nám slouží k čtení čárových a QR kódů.

Podobná zařízení bývají zkrátka navrhována s jinými prioritami.
Avatar - jozephko
12. 7. 2013 21:34
Vidím v tom minimalistický dizajn a intuitívne ovládanie
Ono nie je až tak zložité navrhnúť preplácaný dizajn s množstvom kudrlniek a kriviek. Oveľa väčším dizajnérskym problémom je ohlodať dizajn až na kosť a nechať na tom len to najjnutnejšie. Pričom každá krivka a jej uhol či rádius sa donekonečna testuje.
Druhým rysom Apple dizajnu je spôsob ovládania výrobku. Minimalizuje sa počet krokov, ktoré sú potrebné na dosiahnutie určitej funkcie. Napr. pri iPode sa užívateľ ku svojej skladbe musel dostať najneskôr po 3 krokoch. A ovládanie za Steva Jobsa muselo byť intuitívne. Ak na ovládanie nejakého prototypu S.Jobs potreboval návod, tak to dal okamžite prepracovať. (Často si na to spomeniem pri súčasných výrobkoch.)
Takto ja chápem applevský dizajn po prečítaní knihy o S.Jobsovi. A tieto 2 prvky - minimalistický dizajn a intuitívne ovládanie - budú to, na čom bude nový Superb založený. A nie na dotykovom ovládaní, ako som čítal na niektorom serveri.