Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Příští Volkswagen Phaeton bude větší a hliníkový

Diskuze (128)
Volkswagen vytrval a nakonec chystá novou generaci své limuzíny Phaeton. Proti té současné si v mnoha ohledech polepší.

Druhá generace Volkswagenu Phaeton se měla ukázat na lednovém autosalonu v Detroitu jako koncept, automobilka ale nakonec premiéru odvolala. Zatím totiž není definitivně rozhodnuto, kdy se nový model začne vyrábět. A tak VW nechce zbytečně lákat…

Jisté ale je, že nová generace bude. Ukončí zhruba patnáctiletou kariéru té současné, která se přes počáteční neúspěchy vypracovala ke slušným výsledkům, zejména díky uvedení na čínský trh při druhém faceliftu v roce 2010. Ta nová má být větší a technicky propracovanější.

Vsadí na hliníkovou konstrukci, čímž výrazně klesne hmotnost (dnešní dieselový Phaeton váží 2,2 tuny), ale paradoxně též náklady na vývoj. Nový Pheaton totiž využije techniku Audi A8, podle dřívějších informací bude s vlajkovou lodí z Ingolstadtu sdílet až 70 % dílů. Z nabídky motorů už v roce 2011 zmizel agregát 6.0 W12/331 kW, ty stávající (3.6 V6/206 kW, 4.2 V8/246 kW a 3.0 V6 TDI/180 kW) se dočkají moderních přeplňovaných nástupců. Nová generace také bude znamenat návrat na lukrativní americký trh, odkud byl Phaeton pro malý zájem stažen při prvním faceliftu v roce 2007.

První generace Pheatonu je vysněným autem někdejšího šéfa automobilky Ferdinanda Piëcha. Volskwagen jej uvedl bez jakékoliv tradice v daném segmentu (avšak se zkušenostmi sesterského Audi) s cílem postavit luxusní limuzínu překonávající konkurenční Mercedes třídy S. Piëch měl extrémní nároky na techniku, Pheaton například dostal mimořádně výkonnou čtyřzónovou klimatizaci a jeho karoserie měla v době uvedení nejvyšší torzní tuhost mezi sériovými automobily. Pro výrobu Pheatonu vznikla speciální továrna v centru Drážďan, technika tohoto modelu pak posloužila jako základ pro Bentley Continental.

Diskuze (128)
24. 1. 2014 13:52
Re: Bentley za hubičku?
Bentley už přešel na plnohodnotnou platformu Audi a v příští generaci budou mít (respektive mají mít) platformu od Porsche. Tenhle vztah je přerušen. Tedy co do platforem. Pravděpodobně nějaké to procento dílů sdílet budou. Jediná škoda je, že tak Bentley přijde o quattro.
Avatar - Hammunasakra
24. 1. 2014 11:30
Re: PHAETON II. BOŽSKÝ
Konečně někdo normální a věci znalý :yes: :-)
Avatar - Hammunasakra
24. 1. 2014 11:29
Re: Moudrost předků
:yes: >:D
24. 1. 2014 10:04
Re: PHAETON II. BOŽSKÝ
Jo tak. Jo to je neskutečná ostuda.
Avatar - Iv8
24. 1. 2014 09:19
Re: PHAETON II. BOŽSKÝ
Do Plzně myšleno v souvislosti s "rychlevzděláváním". :-(